Válaszolt Kína a Google-nek

Vágólapra másolva!
Nem rendítette meg Kínát a Google kedden belengetett esetleges kivonulási szándéka. Az ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője szerint Kína szívesen lát bármely internetes céget, ha az hajlandó a törvényeket betartva működni.
Vágólapra másolva!

Az ország első hivatalos reakciójának tekinthető nyilatkozatában Csiang Jü szóvivő azt is elmondta, hogy a kormány ellene van mindenféle kibertámadásnak, így a hackelésnek is.

Jü szerint Kína, más országokhoz hasonlóan, saját törvényeinek megfelelően igazgatja az internetet. Az ország várja azokat a webes cégeket, akik a törvények jelentette kereteken belül maradva szívesen szolgáltatnának Kínában. A szóvivő azt is kijelentette, hogy a világháló nyitott az országban, és hogy a kormány szívesen látja az internet fejlesztését célzó vállalkozásokat.

A Google január 13-án jelentette be, hogy a a Gmail levelezőrendszer ellen Kínából indított támadások miatt fontolgatja a kivonulást az ázsiai országból. A cég szerint a támadók emberi jogi aktivisták leveleire utaztak. A hackertámadás valószínűleg csak az utolsó csepp volt a pohárban, a keresőcéget az is zavarta, hogy a kínai netezőknek kénytelen cenzúrázott, a pekingi hatóságok számára kínos témákat nem tartalmazó találatokat kiszolgálni.