Kína hivatalosan is tagadja a hackerakciókat

Vágólapra másolva!
A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint alaptalanok a vádak, miszerint a kínai kormány megbízásából indultak volna hackertámadások a Google és más amerikai nagyvállalatok szerverei ellen.
Vágólapra másolva!

"A Google január 12-i kijelentései megalapozatlanok, és határozottan ellenezzük ezeket" - mondta Qin Gang egy pekingi sajtótájékoztatón Reuters hírügynökség szerint a keresőcéggel zajló vitával kapcsolatos kérdésre válaszolva. A kínai kormány részéről ezzel első ízben adott valaki hivatalos választ a hackertámadásokkal kapcsolatos vádakra. "Kína jogszerűen szabályozza az országban az internetet, és ezen nem is kívánunk változtatni. Kína tiltja a hackelést, és a törvény erejével fog lesújtani minden hackerre" - tette hozzá a szóvivő.

A Google január 12-én jelentette be, hogy a Gmail levelezőszolgáltatás szervereit kínai hackerek próbálták feltörni, a cég állítása szerint azért, hogy emberi jogi aktivistákról szerezzenek információkat. A Google mellett több amerikai nagyvállalat rendszerét is támadás érte, ezért a keresőcég bejelentette, nem hajlandó tovább cenzúrázni a kínai keresőkét, és kész kivonulni az országból. Erre adott korábbi válaszában az egyik kínai kormányszóvivő csak a Google internetcenzúrával kapcsolatos kijelentéseivel szállt vitába, amit Qin Gang most szinte ugyanúgy ismételt el második mondatában, csakúgy, mint a hackerek elleni törvényes fellépésre vonatkozó ígéreteket.

Washington támogatásáról biztosított a keresőcéget, és arra kérte a kínai kormányt, átlátható vizsgálatot folytasson le a támadásokkal kapcsolatban. Az ügy szerepet játszott a két nagyhatalom diplomáciai kapcsolatainak megromlásában is. Amerikai biztonsági szakemberek szerint a támadások két kínai oktatási intézményből indultak ki, amelyek a Xinhua állami hírügynökségen keresztül tagadták a vádakat, a Washintgon megbízásából vizsgálódó szakértők pedig azonosították az azokhoz felhasznált kódot szerző kínai férfit.

A harmincas éveiben járó, magasan képzett informatikai szakember nem maga hajtotta végre a támadást, hanem a kínai kormány használta fel az általa felfedezett sebezhetőséget az amerikai szakértők szerint. Az ügyről a Financial Timesnak csak névtelenül nyilatkozott egyikük, aki utalt rá, hogy más hírszerző ügynökségek bevonására is szükség van az eset teljes felderítéséhez.