Nem bírná pénzzel a Google a félévenkénti Street View-fotózást

Vágólapra másolva!
A Google "megfontolja" utcaszintű térképes szolgáltatásának Európából való kivezetését, legalábbis erről nyilatkozott a cég egyik vezetője. Ha nem születik egyezség az EU adatvédelmi felelőseivel, eltűnhetnek az európai városokból a Google kamerás autói.
Vágólapra másolva!

A céget az ijeszti el a kontinesről, hogy az uniós törvényhozók - adatvédelmi megfontolásokból - tizenkét hónapról hat hónapra akarják csökkenteni a Street View-hoz készített nyers fotók engedélyezett tárolási idejét. "Azt hiszem, meg kell fontolnunk, hogy végig akarunk-e autózni még egyszer Európán, mert a költségek óriásiak lennének" - nyilatkozta a Bloombergnek Michael Jones, a Google technológiai evangélistája, és a Google Earth térképszolgáltatás atyja.

Forrás: [origo]
A norvég búvárokat is felháborította a Google

A Google tárgyal az EU-s hatóságokkal, hogy elérje, a kikerülésüktől fogva egy évig fent maradhassanak az interneten a Street View fotói. A cég szerint a rövidebb intervallum tarthatatlan, a Google nem tudná olyan gyorsan feldolgozni a fényképeket. Jones szerint a cég nem zárkózik el a fotók időnkénti cseréje elől, ám képtelen ezt félévenként megtenni. "Arra van szükségünk, hogy több időt hagyjanak nekünk" - magyarázta a technológus.

Németországban engedett a Google

A kaliforniai keresőcég hónapok óta egyezkedik az EU 27 adatvédelmi szakértőivel. Abban nincs vita a Google és az Unió szakemberei között, hogy az elhomályosított arcokat és rendszámokat tartalmazó képek elkészülte után már nincs szükség az eredeti felvételekre.

A keresőóriás hajlandó a kompromisszumokra. Az idén induló német Street View-hoz például olyan kiegészítőt fejlesztettek, amit használva a képeken szereplő személyek még a fotó kikerülése előtt letiltathatják a felvételt. Emellett a cég előre bejelenti, hogy hol fognak aznap dolgozni az autói, hogy a fényképezéstől tartó németek elkerülhessék a környéket. "A németek Európa legnagyobb Maps-használói, nem akarunk lemondani róluk" - magyarázta a kompromisszum okát Jones.

A szóvivő szerint nincs szó a szolgáltatás megszüntetéséről

A CNET-nek a Google egyik szóvivője uyganakkor azt nyilatkozta, hogy nem annyira súlyos a helyzet, mint amilyennek Michael Jones lefestette. "Nem tervezzük a Street View megszüntetését Európában" - mondta újságíróknak a cég képviselője.

A szóvivő megerősítette, hogy a Street View kiemelkedően népszerű Európában, és mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon.