Száműzi a Google-t és a Microsoftot a médiamogul

Vágólapra másolva!
Az amerikai News Corporation médiaipari óriásvállalat elnöke, Rupert Murdoch bejelentette, hogy jelentősen korátozni akarja azt, hogy a Google vagy a Microsoft keresői milyen mennyiségben emelhetnek át saját portáljairól tartalmat.
Vágólapra másolva!

A hírkereső szájtok ellen korábban számos alkalommal támadást intéző Murdoch kedden úgy nyilatkozott, a jövőben újságainak online kiadásai esetében a címsorra, illetve legfeljebb a cikkek mindössze egy-két mondatát lehet majd elérni webkeresőkön keresztül. Murdoch egy amerikai újságírónak nyilatkozva kifejtette, úgy hiszi, a legtöbb amerikai újság át fog állni a fizetős tartalmak szolgáltatására az interneten is. A News Corp. esetében a The Wall Street Journal jelenleg is ebben az üzleti modellben működik, hamarosan azonban a brit Times esetében is hasonló változtatásokat eszközölnek majd.

A médiamogul elmondta, vélekedése szerint az amerikai lapok zöme valószínűleg olyan megoldást alkalmaz majd, hogy ingyenesen csupán a cikkek első néhány bekezdését, vagy a teljes kínálatból csupán néhány írás elolvasását teszik majd lehetővé ingyenesen, a többiért az olvasónak fizetnie kell majd.

Meg akarják állítani a Google-t

Rupert Murdoch elmondta: "meg akarjuk állítani a Google-t, a Microsoftot és a hasonló cégeket, akik minden ellenszolgáltatás nélkül veszik el a cikkeinket'. A News Corp. vezetője szerint ugyanis a keresések mellett megjelenő reklámok aranybányát jelentenek a Google számára, ám a keresések jelentős része portálokon található tartalmakra irányul, ezért ezeknek a szájtoknak a sarkukra kellene állniuk a bevételek elhalászásának megállítása érdekében. Ha pedig a Google saját médiatartalmat akar, indítson saját újságot - véli Murdoch.

Ha nem lesz más, fizetni fognak

Azt a szakember sem tartja valószínűnek, hogy a keresőmotorok működtetői a jövőben fizetnének azért, hogy indexelhessék a portálok cikkeit, Murdoch azonban már akkor is boldog lenne, ha a weben hírek után kutakodók csupán a hírek korlátozott részét érnék el, a teljes tartalomért viszont elő kellene fizetniük. A médiamogul amiatt sem aggódik, hogy az ingyenes hírekhez szokott netezők esetleg nem akarnak majd fizetni a hírekért, ugyanis úgy véli, ha majd sehol nem juthatnak ingyenes hírekhez a felhasználók, kénytelenek lesznek kinyitni a pénztárcájukat.

Murdoch egyébként tetszését fejezte ki az Apple új táblagépe, az e-újságok kényelmes olvasását lehetővé tevő iPad iránt is. Várakozásai szerint egy éven belül biztosan lesz legalább nyolc-kilenc riválisa lesz az eszköznek, a táblagépekben pedig az újságok megmentőit látja.