Reklámot terjeszt a szexi facebookos videó

Vágólapra másolva!
Bár egy bicikliző hölgy bájaiba való betekintést ígér, valójában idegesítő reklámozó programot telepít a felhasználó gépére egy Facebook-alkalmazás.
Vágólapra másolva!

Az átverős linket egy "Candid Camera Prank" című videofelvételnek álcázták a készítők, amely a Facebookon terjed. Miután egy videóra mutató linknek tűnik, gyakorlatilag vonzza a kattintásokat: a lejátszás helyett azonban egy olyan figyelmeztető üzenet jelenik meg, amelyben az "FLV player" frissítésére kéri fel - hamisan - a felhasználót.

Az ezt követően letölthető és futtatható alkalmazás azonban nem egy lejátszóprogram - bár a VLC Playernek álcázták -, hanem a HotBar nevű reklámozó program, amely az Internet Explorerbe, az Outlookba és az Outlook Expressbe beépülő eszköztár.

http://www.youtube.com/v/YHbjed_BaGk&hl=hu_HU&fs=1&
Így működik a facebookos átverés

Az átverős eszköztár telepítése mellett ráadásul a Facebook-alkalmazás az összes ismerősnek továbbítja a kattintásvonzó átverős linkjét, hogy a kontaktok is lekattintsák azt. Szerencsére legalább kárt nem okoz a számítógépen, a reklámprogram megléte inkább idegesítő lehet. Ugyanakkor Graham Cluley, a Sophos cég szakértőjének nyilatkozatai szerint ez az átverés is internetes bűnözők bevételeit növeli. A cég blogjának szerzői egyébként videót is készítettek az átverés működéséről, ezt cikkünkben is megtekintheti bárki.