Nem tért vissza híveihez az internet királynője

Vágólapra másolva!
Boxxy ugyanaz az amerikai netezőknek, mint nekünk Szalacsi Sándor. Már több mint másfél éve annak, hogy az erősen kihúzott szemű, egyesek szerint bájosan, mások szerint idegesítően affektáló tinédzser videói miatti őrület kitört az interneten. A rajongók június 17-re várták a meglepő hirtelenséggel YouTube-sztárrá avanzsált lány visszatérését, ami azonban, úgy tűnik, elmaradt. Az igazi Boxxy soha nem kereste a kapcsolatot rajongóival, és állítólag már elege van az általa kitalált figurából, mivel sok zaklatás érte a videók miatt.
Vágólapra másolva!

Az egész Boxxy-jelenséggel kapcsolatban az a leginkább zavarba ejtő, hogy az ember nem tudhatja, mi az igazság. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a tinilány videóit több anonim webes fórum látogatói kapták fel és repítették világgá, köztük az Anonymous néven tevékenykedő aktivista csoport otthona, a 4chan.org. Boxxy videói kezdettől fogva megosztották a netezőket, akik egy része azért próbálta megtalálni a tinilányt, mert oda volt érte, míg mások fröcsögő gyűlöletükkel árasztották el.

A Boxxy-videókat készítő lány, Catherine Wayne, vagy ahogy barátai nevezik, Cate ugyan minden bizonnyal tisztában volt a körülötte zajló hisztériával, ami a való életben is utolérte, de soha nem lépett közvetlenül a nyilvánosság elé emiatt. Ugyan rendre napvilágot látnak neki tulajdonított üzenetek - június 17-én egy ilyen is kikerült a 4chanra -, de mivel YouTube-fiókját még ismertté válása után feltörték, a közösségi oldalakon pedig tucatjával regisztráltak be fiókokat a nevében, és a fórumozók az otthonában is megpróbálták felkeresni, nem lehet megállapítani, valójában mi és hogyan történt vele az elmúlt másfél évben.

Fórumozók kapták fel

A Wikipédia diplomatikusan csak annyit jegyez Boxxyról: egy anonimitásba burkolózó lány, aki a webes videóival lett ismert. Cate történetét a legteljesebb formában a szintén a WikiMedia-motorra épülő Encyclopedia Dramatica bejegyzése tartalmazza, amit maguk a 4chan fórumozói írtak össze. Maga a 4chan, amit gyakorta emlegettünk már az internetes mémekről vagy kiberkultúráról szóló cikkeinkben, egy képküldő üzenőfal, ahol név és regisztráció nélkül lehet kommunikálni. Maga a 4chan.org elsősorban a japán képregény- és rajzfilmkultúráról (manga és anime) és annak kölönböző irányzatairól szól, rengeteg pornográf tartalommal.

Az első üzenet, aminek címzettje egy barát, Admiral Awesome

A Random, vagyis véletlenszerű nevet viselő topik, más néven - az oldal katalogizálási rendszeréből adódóan - a /b/ viszont, a nevéből adódóan, a szabadon csapongó üzenetváltások helyszíne. A /b/ igen különös hely: a tagok közötti folyamatos gyalázkodás, a kifogyhatatlan perverz pornókép-áradat és más szörnyűségek mellett olyan internetes mémek szülőhelye, mint például a lolmacskák vagy a Rickrolling, valamint a fentebb már említett Anonymous akciói is itt szerveződnek.

Boxxy első videója 2009 januárjában tűnt fel az oldalon, ahová a 7chan nevű, a 4chanhoz hasonló elven működő fórumról került. Cate a két videofelvételt, aminek a világhírt köszönhette, amennyire ezt tudni lehet, még 2008-ban készítette, és decemberben töltötte fel az internetre. A két, igencsak csapongó videóval a tinédzser a Gaia Online közösségi oldalon megismert virtuális barátainak küldött üzenetet, ami a YouTube-generáció tagjainak körében teljesen megszokott dolog.

Gyűlölik és szeretik

A vastagon kihúzott szemeinek és vicces, affektáló hangjának köszönhetően feltűnő Boxxy azonban nem csak a barátok körében lett népszerű azzal, hogy annyira rossz, hogy az már jó. A videók először a vicces videókra specializálódott i-am-bored.com-on, majd az Ebaum's Worldon is felbukkant, és innen nem volt megállás. Az internetezők kezdettől fogva egymásnak estek amiatt, hogy elviselhetetlen, vagy imádnivaló-e a lány. Az év elején a /b/-t elözönlötték a vele foglalkozó bejegyzések, amiben az imádói és a gyűlölködők csaptak össze, míg végül valamelyik oldal túlterheléses támadással le nem állította egy időre a szájtot.

Boxxy loves Ant - a második videó, szintén egy barátnak

Január végén hackerek törték fel Boxxy YouTube-accountját, hogy megpróbálják leállítani a mémet, és a harmadik videóját már éppen erre az akcióra való válaszul tette közzé a lány. Ebben a szintén igen csapongó videóban azt is cáfolta, hogy drogozna, vagy hogy szándékos csínytevésnek (trollkodás, angolul trolling) szánta volna a felvételeket, amivel sokan vádolták. Még ezt megelőzően privát képek is keringeni kezdtek róla az interneten, amiket szintén megemlít a videókban: ezek egy részét maga küldte el a fórumos ismerőseinek, másokat az utána nyomozó internetezők találtak meg - ismerősei, iskolatársai révén ugyanis sikerült azonosítani a Boxxy-t "játszó" lányt, a kaliforniai Roseville-ben élő Catheriny Wayne-t.

Június 12-én egy fesztiválon készült videók is kikerültek róla a netre, amiből kiderült, a lány a való életben jóval visszafogottabb, mint az excentrikus Boxxy. Amikor rajongói megtudták, hogy az iskolai színjátszócsoportban játszik, az előadásait is látogatni kezdték, ahol rejtett kamerás felvételeket kétszítettek róla, de az iskolában, és telefonon keresztül is rendszeresen zaklatták hódolói, vagy éppen gyűlölői.

Az utolsó, és talán legismertebb Boxxy-videó

A sajtó nem sokat foglalkozott a Boxxy-jelenséggel, inkább csak a videóinak szóló cikkek jelentek meg az év elején a brit lapokban, például a Guardianban is. Annak sem maradt hivatalos nyoma sehol, hogy Catherine hogyan viselte az eseményeket. Az Encyclopedia Britannica és a Boxxy-sztorit megörökítő blog szerint 2009 őszére a lánynak elege lett az általa kitalált figurából, és arra kérte a rajongói oldalakat, hogy töröljenek le minden róla szóló tartalmat, és felejtsék el. Ezt a kérését, amit egyik barátnője tolmácsolt az érintett oldalaknak, azok némelyike teljesítette is. A 4chan közönsége viszont nem hallgatott rá, és kétszer is megpróbálták felkeresni, illetve egy közönségtalálkozó-szerű összejövetelre elcsábítani Roseville-ben, de ezek az akciók sikertelenül jártak, pedig itt szerettek volna a közösség tagjai bocsánatot kérni tőle.

Az eredetiket töröltették, de nem ő

A januári hackertámadás után 2010 decemberében valaki egy bejegyzett védjegyre hivatkozva töröltette az oldalról Cate fiókját (Boxxybabee), azonban ezeket később visszaállították. 2010 márciusában viszont végleg eltűntek az eredeti videók a szájtról, a 4chan közössége szerint ekkor valaki ismét átverte az oldalt, és a népszerű mémet nem ismerő ügyfélszolgálatosok bizalmával visszaélve a lány nevében töröltették azokat. A Boxxy-jelenség azonban így is tovább él, hiszen a felvételek másolatai (a lány három videót készített maga, és neten kering a fesztiválozós, barátaival készült felvétel is), illetve azok remixei továbbra is megtalálhatók a neten.

Forrás: [origo]


Boxxy a Google Trendsben: 2009 elején népszerűbb volt, mint a kába David

Ami a Boxxy-mém népszerűségét illeti: ugyan a Mashable 2009 mémjeiről készült internetes toplistájára nem került fel, de a Google Trends alapján jócskán megverte az ott első helyen végzett David after the dentist című videót, ami egy fájdalomcsillapító hatása alatt lévő kisfiúról készült. Mivel az eredeti YouTube-videók már nincsenek meg, ezek nézettségét sem lehet visszakeresni, de a róla jelenleg a videomegosztón lévő számtalan másolat és remix némelyike egyenként is milliós nagyságrendű nézettséget számlál.

A 4chan, amely királynőjének választotta Cate-et, egyszer már elsiratta a lányt, de a június 12-én napvilágot látott fesztiválos felvétel után az Anonymous azon kezdett spekulálni, hogy Cate a videón elhangzó dalszöveg-részlettel valójában a fórumozóknak üzent. A találgatás alapja az, hogy az általa a kamerába énekelt Regina Spektor-szám szövege, ha nagyon akarjuk, megfeleltethető az eset utáni ellentmondásos érzelmeinek, a klipjében pedig az énekesnő egy fej nélküli figurával társalog, ami az Anonymous jelképe is.

Az Anonymous spekulál: titkos üzenet lenne az utolsó jelenés?

Titkos üzenet helyett minden bizonnyal csak véletlen egybeesésről és belemagyarázásról van szó, még ha ez a véletlen egybeesés nagyon meghökkentő is. Az Anonymous lelkesedésére azonban jellemző, hogy - noha ez továbbra is jelentősen megosztja a közösséget - nem tudott véget vetni a Boxxy-mániának. Idén januárban olyan üzenetek tűntek fel a /b/-n, miszerint Boxxy június 17-én visszatér, márciusban pedig a Twittert árasztották el a nevével. Az Encyclopedia Dramatica szerint csupán a fórumozók találták ki a "királynő" visszatérését, abban bízva, hogy önmagát beteljesítő jóslattá válik. Ugyan 17-én valóban feltűnt egy üzenet, ami állítólag tőle származott, Cate nem készített újabb videót, és az állítólagos üzenete is arról szólt, hogy csalódott az internetezőkben.

Médiahack vagy véletlen siker?

Ennek következtében a 4chan ismét gyászol, Catherine-ről pedig továbbra sem lehet tudni, hogy bújkálni kényszerült, vagy csak nevet az egészen, és boldogan éli tovább az életét. Az biztos, hogy a személyes megkeresések miatt sok kellemetlenségben lehetett része, de arról sem tudni, hogy bármikor is a hatóságokhoz fordult volna a zaklatások miatt. Mivel a lány az iskolai színjátszókör tagja, az is elterjedt róla, hogy Boxxy-t a színészi karrierje beindítására akarta használni, és ha ez igaz, azt sem tudni, hogy azért hagyott-e fel vele, mert nagyon visszaütött a dolog, vagy azért, mert elérte vele a célját, és egyelőre elég volt ennyi. Az biztos, hogy akár tudatos médiahackről van szó, akár véletlenül jött népszerűségről, a kaliforniai tinédzser jó ideig nem jelenhet meg nyugodtan ismét az internetes közösségi oldalakon.

Lexxi Bee, avagy Boxxynál is van irritálóbb jelenség

Miközben csak bizakodhatunk benne, hogy egyszer kiderül az igazság, sokan máris az új Boxxyként tartják számon a szintén a kamerába beszélős YouTube-videóival híressé vált Lexi Bee-t. A lány abban különbözik Cate-től, hogy sokkal extravagánsabb a külseje, és minden bizonnyal tényleg erős feltűnési viszketegségben szenved: az arca tele van piercingekkel, óriási rózsaszín műfrizurát visel, és odavan mindenért, ami rózsaszín. Miközben remek példája annak, hogyan lehet gyorsan ismertté válni a neten, egyben elrettentő példa is, csakúgy, mint az egykori Boxee.