Vágólapra másolva!
Elvenné a jogsértő oldalak webcímeit az Egyesült Államok. A kétpárti törvényjavaslat szerint az Igazságügyi Minisztérium elrendelhetné a torrentoldalak nevének "lefoglalását".
Vágólapra másolva!

Ha a mindkét párt által támogatott törvényjavaslatot megszavazzák, az Igazságügyi Minisztérium megkérhetné a szövetségi bíróságokat, hogy utasítsák az amerikai székhelyű domain regisztrátorokat a jogsérő oldalak címének elérhetetlenné tételére. A kérés hatására az oldal webcíme (például origo.hu) és az azt kiszolgáló szerver IP-címe (esetünkben 195.228.240.145) közti kapcsolatot megszüntetnék, így amikor a böngészőbe beírják a felhasználók a címet, az nem fogja megtalálni a torrentoldalt.

"Az internet a nemzetközi kereskedelmet összekötő ragasztó lett napjaink gazdaságában. Ám az eszközt online tolvajok is használják, akik hamis és kalóz forrásból származó termékeket árulnak, évi több milliárd dollár keresve a loptt amerikai szellemi tulajdonon" - mondta Orin Hatch szenátor a törvénytervezet bemutatásának alkalmával.

Amennyiben az ügyben érintett regisztrátor amerikai, úgy hozzá fordulnának a hatóságok. A külföldön vásárolt webcímek esetében a helyi legfelső szintű tartományt (TLD) ellenőrző hatósághoz érkezne meg a papír. A nem amerikai kontroll alatt lévő domainek esetén a törvény szerint arra is fel lehetne szólítani az amerikai internetszolgáltatókat, hogy az adott címek felé ne irányítsák el ügyfeleiket.