Egymásra dőlnek az épületek a Google légifotóin

Vágólapra másolva!
A már ismert felülnézeti műholdképek mellett a Google Térképen már plasztikusabb látványt biztosító légi felvételeket is meg lehet tekinteni Budapest belső kerületeiről. Sajnos a felvételek illesztése még nem tökéletes, az egymás mellett lévő épületek gyakran úgy festenek, mintha épp egymásra akarnának dőlni.
Vágólapra másolva!

A Google Térkép szolgáltatáson csütörtök este vált elérhetővé Budapest belső kerületei esetében a légi felvételes nézet, amelyet a térképfelület jobb felső sarkában lévő "Légi" feliratú gombra lehet aktiválni. Ekkor a város látképét nem felülnézetből lehet szemlélni, ahogy az a műholdképeknél megszoktuk, hanem élesebb szögből lehet megtekinteni azt, ami jóval látványosabb panorámát eredményez.

Egymásra dőlnek az épületek

Próbáink során a légi felvételek illesztése ugyanis sok épület esetében hibás: rengeteg épület úgy néz ki, mintha egymásra akarna dőlni. Ez abból adódik, hogy a Google automatikája jelentősen eltérő szögből exponált fotókat helyezett egymás mellé. A sokszor szürreális képi hatások ellenére érdemes szétnézni a Google Térképének légi nézetében, mert sokkal látványosabb a felülnézeti műholdképeknél, mivel nem csak az épületek tetejei látszanak rajta.

Forrás: [origo]
Légi felvételek a Google Térképen - sokszor még egymásra dőlnek az épületek

A hibákkal kapcsolatban a Google-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azokat az okozza, hogy a légi felvételeket több különböző partnertől szerzi be a cég, ezek illesztései pedig nem mindig tökéletesek. Ezek összerakása egy nagyon összetett folyamat, melyet folyamatosan fejlesztenek és javítanak a keresőcégnél.

Ahol extra légifotókat nézegethet

A repülőről rögzített fotókon nem lehetséges úgy körbeforogni, mint - mondjuk - a Google Föld szoftverben, de ha valakit nagyon érdekel egy fővárosi épület vagy más helyszín, annak erre is van módja a Google Épületmodellező szolgáltatásának felhasználásával - ez egyébként a házak virtuális makettjeinek elkészítését teszi lehetővé.

Forrás: [origo]
A Google Épületmodellezőn hibátlan légi fotókat nézhet meg

Ennek a szájtnak a használatához telepíteni kell az ingyenes Google Föld bővítményt, ezt követően pedig nyitólapján a jobb felső sarokban kell kiválasztani a kívánt várost: Budapest mellett például Berlin, Las Vegas, Tokió és Bécs is megtalálható. A város kiválasztását követően a térképre nagyítva a középen lévő kis piros jelölővel kell kiválasztani azt a helyszínt vagy épületet, amelyről a légi felvételeket meg akarjuk nézni, amelyek a bal oldali oszlopban jelennek meg.