Gyerekes csíny volt a Magyar Hírlap weboldalának feltörése

Vágólapra másolva!
Román nacionalista hackerek törték fel és cserélték le a Magyar Hírlap és a The Budapest Times nyitólapját. Az incidens a Romanian National Security nevű csoporthoz fűződik, akik már több világlapot támadtak meg a román népre vonatkozó vélt vagy valós sértések miatt.
Vágólapra másolva!

Defacementnek, azaz a nyitólap lecserélésének esett áldozatul két magyar lap a hétvégén. A támadásokat a Romanian National Security nevű csoport hajtotta végre. A támadást valószínűleg Orbán Viktor március 15-i beszéde váltotta ki, és az, hogy a Székely Gárda alapítója felakasztott egy Avram Iancu román nemzeti hőst ábrázoló szalmabábut.

Egy egész nemzetet fenyegettek meg súlyosan az üzenetben - nyilatkozta Kocsis Máté, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke az Echo TV-nek. Kocsis szerint az elmúlt évek egyik legsúlyosabb fenyegetése került fel a Magyar Hírlap feltört nyitóoldalára. A honvédelmi bizottság már a hét elején foglalkozhat az incidenssel.

Nem indult kiberháború

A deface jellegű támadások nem érik el a kiberháborús cselekmények szintjét. Ehhez a módszerhez többnyire a kezdő hackerek, a saját fejlesztések helyett kész támadókódokat használók csoportja folyamodik. A támadás során a szerver vagy a weblap egyik hibáját kihasználva a támadók írási jogot szereznek a szerveren, és így tudják kicserélni a régi nyitólapot a saját üzenetüket tartalmazó oldalra.

Forrás: [origo]
Csak a nyitólap látogatható a román hackerek oldalából

"A mostani deface azt jelenti, hogy a felszíntől mélyebbre jutottak a támadók, hiszen tartalmat módosíthattak a szerveren. Rendszergazdai jogosultságot viszont valószínűleg nem szereztek, az már egy következő szint lenne" - mondta az [origo]-nak Farkas István független it-biztonsági tanácsadó. A két lap feltörésénél és a nyitóoldalak lecserélésénél súlyosabb cselekmények nem történtek, kiberháborús cselekmények, nemzetellenes támadások helyett csupán hackerakció zajlott. "Egy kiberháborúban nem középiskolás fiúk játéka zajlik, hanem komplett gyárak és szolgáltatások leállítása" - mondta Farkas István.

Régi netes csetepaté

A két hackertámadásból csak a Magyar Hírlap elleni kapott nagyobb figyelmet, pedig a hazánkban élő külföldieknek szóló The Budapest Times hetilap nyitóoldalát is lecserélték a román hackerek. A Romanian National Security csoport mindkét esetben a nemzeti trikolórt és a sérelmeket - köztük Marian Cozma halálát - felsoroló szöveget tettek közzé. A két akcióval el is büszkélkedett a csapat a Facebook-oldalán.

"Szerintem nem várható ellentámadás" - mondta lapunknak Buherátor, a Buhera hackerblog szerzője. - "Akinek itthon lenne erre lehetősége, az szerencsére nem alacsonyodik le erre a szintre." Farkas István szerint pedig régen zajlik már a magyar és a román hackerek közti csetepaté. Már tíz-tizenöt évvel ezelőtt is voltak incidensek, csak azok jóval kevesebb publicitást kaptak. A fegyvernyugvás csak az elmúlt pár évet jellemezte.

Más lapok is pórul jártak már

A Romanian National Security csoport nemcsak a két magyar lapot támadta meg. 2010-ben a brit The Daily Telegraph konzervatív napilap két, nyereményjátékokhoz kapcsolódó aloldalát cserélték le saját üzenetükre. A Telegraph elleni támadásnak semmi köze nem volt a lap által írtakhoz, a hackereket a BBC Two csatornán sugárzott Top Gear autós műsor Romániában forgatott része bosszantotta fel, amely a transzfogarasi út bemutatása mellett néhány gúnyos megjegyzést is tartalmazott az országra és lakóira. Pár nappal később a francia Le Monde napilap oldalát cserélték le a román zászlóval és tiltakozó szöveggel rendelkező változatra. Az akciót ebben az esetben is a tévé váltotta ki, Jonathan Lambert humorista egy rosszul sikerült vicce miatt érezték magukat sértve a hackerek.

Valószínű, hogy a Romanian National Security a március 15-i események után is úgy választott célpontot, mint korábban tette. A szakértők szerint a legegyszerűbben feltörhető célpontokat kereshették a RNS tagjai, így akadtak rá a Magyar Hírlapra és a Budapest Timesra.