A Sony PC-s ügyfeleinek adatait is ellopták

Vágólapra másolva!
Újabb rendszerét kénytelen leállítani a kiberbűnözők által támadott Sony. A szerepjátékokat és facebookos játékokat futtató Sony Online Entertainmenttől több mint huszonötmillió ügyfél adatait lopták el - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A Playstation Network mellett a Sony többszereplős szerepjátékokokat futtató Online Entertainment (SOE) szolgáltatását is megtámadták áprilisban a kiberbűnözők. A rendszer feltörésének felfedezése után a Sony bizonytalan időre leállította az onlinejátékos szolgáltatást. A leállás nem csak a rendszeres játékosok által kedvelt szerepjátékokat, hanem a Facebookon elérhető Fortune League-et is érinti.

A támadók nem csak a védelmi rendszereket küzdötték le, hanem képesek voltak a SOE huszonötmillió ügyfelének személyes adatait is letölteni. Az ellopott adatbázis a regisztrált felhasználók nevét, lakcímét, e-mail-címét, születési helyét, telefonszámát és nemét tartalmazta. A felhasználók többsége nem csatolt banki információkat a fiókjához, ám így is több mint 23 ezer bankkártyaszámot szereztek meg a támadók.

A Sony közleménye szerint a banki információk egy régebbi, 2007-es adatbázisból származnak, amelyet titkosítva tároltak az Online Entertainment rendszerében. Egyelőre nincs nyoma annak, hogy az eltulajdonított adatokkal visszaélnének a hackerek - mondta Tanya Rodriguez, a Sony szóvivője.

A japán szórakoztatóipari cégnek az Online Entertainment-rendszer feltörése a kisebb bajai közé tartozik. Múlt héten kénytelenek voltak leállítani a háromszor nagyobb Playstation Network (PSN) szolgáltatásukat, miután a kiberbűnözők hozzáférést szereztek a 77 millió regisztrált játékos személyes- és banki adataihoz. A nyomozás még folyik az ügyben, ám az már bizonyos, hogy minden idők egyik legnagyobb adatlopási incidensét szenvedte el a cég.