Ártatlan tréfaként startolt a veszélyes Facebook-őrület

Vágólapra másolva!
A leglehetetlenebb helyszíneken fekszenek hason fekve, összeszorított karokkal, egy deszkát mímelve a legújabb internetes őrület, a planking művelői, akik a Facebookon publikálják a magukról készült fotókat. Az idétlenség a hétvégén egy áldozatot is követelt, egy ausztrál fiatal ugyanis plankingelés közben kizuhant egy emeletes ház erkélyéről.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a húszéves fiatalember egy hétemeletes ház korlátjáról zuhant le az után, hogy megpróbált hason fekve egyensúlyozni a korláton. A férfi egy társával éjszakai italozás után az úton hazafelé a város számos pontján plankingezett.

Ausztrál úszó csinálhatta először

A plankerek (magyar fordításban deszkázók, padlózók) szokatlan helyszíneket választanak a hasonfekvésre, például egy ábécé pultját vagy mondjuk egy sorompót. Az egymást túllicitálni kívánó rajongók veszélyes szituációkba is kerülhetnek, a planking facebookos rajongói oldalán sokan pózolnak korláton egyensúlyozva, valakiről pedig egy libegőn készült ilyen felvétel.

A planking Wiki-oldala szerint a deszkázás az idén indult útjára, az első planker egy ausztrál úszó, Kris Taylor volt, aki egy rekordjának megdöntése után az eredményjelző tábla tetejére hasalt, hogy így köszönje meg drukkereinek támogatását. Ausztrál források szerint a mém évekkel korábban bejárta már Európát és Japánt, ahol "lefekvős játék" néven volt ismert. A padlózásnak több facebookos rajongói oldala is van, a legnépszerűbbnek e sorok írásakor százhúszezer "lájkolója" volt, de százezren követik az ausztrál részleg oldalát is. Mindegyik rajongói oldalra néhány percenként újabb felvételt töltenek fel a felhasználók, a rajongók száma pedig félóránként ezres nagyságrendben gyarapodik.

Forrás: [origo]

A planking néhány nappal ezelőtt az ausztrál sajtóban is ismert dolog lett, miután egy húszéves queenslandi férfit a rendőrség letartóztatott az után, hogy egy rendőrautón feküdt végig. A Planking Australia nevű Facebook-oldal szerkesztői május 25-ére nemzetközi plankingnapot hirdettek meg, a jelenség körüli botrány után azonban már brit, amerikai, francia és német oldalak is indultak a közösségi oldalon.

A miniszterelnök is foglalkozott vele

A queenslandi rendőrkapitány-helyettes a helyi lapoknak úgy nyilatkozott, hogy magával a padlózással nincs problémája, de szerinte sokan túl nagy veszélynek teszik ki magukat: "megéri egy egész életre tolószékbe kerülni csak azért, hogy vicces fotókat oszthassunk meg a neten ismeretlenekkel?" A fiatalember halála nyomán a jelenséggel az ausztrál miniszterelnök, Julia Gillard is foglalkozott hétfőn. Gillard szerint "különbség van az ártalmatlan szórakozás és az élet kockáztatása között. Ez a haláleset rendkívül tragikus, egy család ment miatta tönkre."

Forrás: [origo]

A planking ausztrál Facebook-oldalának alapítója, Sam Weckert az ausztrál lapoknak úgy nyilatkozott, hogy a padlózás teljesen ártalmatlan, vicces tevékenységként indult. Elmondása szerint bár nincs befolyásuk a plankerekre, mindenkit arra biztatnak, hogy csak biztonságos keretek között gyakorolják furcsa hobbijukat.