Kiberháború szításával vádolja Kína az USA-t

Vágólapra másolva!
Az arab államok kormányainak megdöntésére irányuló globális internetes háború kirobbantásával vádolják kínai katonatanárok az Egyesült Államokat - adta hírül a Huffington Post nevű amerikai lap.
Vágólapra másolva!

A kínai katonai akadémia köreiből származó vádak a lap szerint a közelmúlt Kínából induló és nagy nyugati cégeket célzó hackertámadásairól akarják elterelni a figyelmet. A Kommunista Párt China Youth Daily című lapjában megjelent cikk szorgalmazta az internet szigorúbb ellenőrzésének bevezetését is. Az írást Je Cseng és Csao Paohszien, a Haditechnikai Egyetem két tanára jegyzi.

A cikk azután jelent meg, hogy a Google bejelentette, kínai hackerek indítottak nagyszabású támadást levelezőrendszere, a Gmail ellen. A keresőcég szerint amerikai politikusok, katonák és újságírók postafiókjainak százait törték fel adathalász módszereket alkalmazó kiberbűnözők. A támadók nem a Gmail biztonsági rendszerét cselezték ki, hanem a felhasználóktól csalták ki felhasználónevüket és jelszavukat hamis belépőoldalak létrehozásával. A Google Csinan városáig tudta visszakövetni a hackereket. Ebben a városban található az katonai szakközépiskola, amelynek számítógépei másfél éve már részt vettek a keresőóriás elleni kifinomult támadásban. Kínai mindkét esetben tagadta, hogy érintett lenne az incidensben.

Kibertornádót emlegetnek a kínai katonák

"A földgolyót is megrázó internetes tornádó sepert végig mostanában a világon, amely mögött Amerika árnya húzódik meg" - áll a China Youth Daily cikkében. Cseng és Paohszien írásában nem reflektál a kínai eredetű támadásokra, azt azonban megállapítják, hogy a világ minden országának meg kell kezdenie a fegyverkezést az internetes háborúhoz. "Képviselnünk kell a világ előtt álláspontunkat az internetes határ fenntartásáról, internetes szuverenitásunk fenntartásáról" - jelentik ki a katonai szakértők, akik szerint az ország feladata, hogy ismét békét teremtsen és rendet tegyen az interneten.

A kínai kormány 2003 óta működteti internetszűrő rendszerét. Az külföldi oldalakat, internetes tartalmakat szűrő és esetenként teljesen tiltó rendszer hivatalos neve Aranypajzs Projekt, ám a netezők csak a kínai Nagy Tűzfalnak híják. A passzív szűrés mellett a kínai rendőrség emberei is monitorozzák a világhálót illegális tartalmakat és tilosban járó felhasználókat keresve.

Hackerek után nyomoz az FBI

Az országot számos hackertámadás megindításával gyanúsították meg, ám minden egyes alkalommal tagadták a vádakat, és arra hivatkoznak, hogy Kína maga is támadások célpontja. A Gmail elleni mostani támadás ügyében az FBI is nyomozást indított, bár kormányzati postafiókok nem voltak érintettek.

Az amerikai hadügyminisztérium a héten hozta nyilvánosságra új kiberstratégiáját, amely szerint a nagy jelentőségű internetes támadásokra hagyományos harcászati módszerekkel válaszolnának. Ha a finomhangolás alatt levő stratégia életbe lép, az USA kiberbiztonsági alakulatai kezébe új fegyver kerül majd, ám a kínai eredetű támadásokat valószínűleg ez a fenyegetés sem állítja meg.