Kérdés nélkül ismeri fel a magyar arcokat a Facebook

Vágólapra másolva!
A közösségi szájt még tavaly elindította arcfelismerő funkcióját Amerikában, a napokban azonban a világ többi részén, így a magyar felhasználók számára is elérhető lett a szolgáltatás. Biztonsági szakértők szerint azonban aggályos, hogy a technológiát a netezők előzetes megkérdezése nélkül aktiválta a Facebook.
Vágólapra másolva!

Az arcfelismerő funkció abban segíti a felhasználókat, hogy ha feltöltenek egy fotót, kényelmesen jelölhessék be a képen látható ismerősöket. A Facebook ugyanis kielemzi a képeket, és megkísérli felismerni az azon látható személyeket. Bár automatikusan nem címkézi fel a képen látható arcokat, az új funkció automatikusan felkínálja a fotó feltöltőjének, hogy leokézza a megjelölt embereket, ha valóban ők láthatók a képen.

A biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos cég a blogján írottak szerint nem tartja szerencsésnek, hogy a funkciót a Facebook automatikusan aktiválta minden felhasználónál. A szolgáltatást egyébként ki lehet kapcsolni, ekkor az adott felhasználó nevét sosem fogja felkínálni az oldal a fotókon való bejelölésre, bár az ismerősök manuálisan természetesen továbbra is elvégezhetik ezt a feladatot.

Forrás: [origo]
Itt lehet ki- és bekapcsolni a funkciót a Facebookon

A közösségi oldal egyébként mindig is lehetőséget biztosított a bejelölt emberek számára, hogy töröljék az adott fotóra vonatkozó címkéjüket, így a felvétel nem fog megjelenni képeik között. Ez például akkor lehet hasznos, ha egy ismerős olyan fotókat tölt fel, amelyeket az azokon szereplők valamelyike nem szívesen vállal. A fotókon mások által való bejelölést külön kikapcsolni nem lehet, bár az adatvédelmi beállítások között beállítható, hogy az így feltöltött képeket például csak egyetlen ember láthassa. A Sophos szerint a Facebooknak át kellene állnia arra a gyakorlatra, hogy a felhasználókat érintő szolgáltatások aktiválása előtt kéri ki hozzájárulásukat, nem pedig utólag tesz kikapcsolhatóvá funkciókat.