Nem csak iPodra vehet zenét az iTuneson

Vágólapra másolva!
Csütörtök óta a magyar felhasználók is vásárolhatnak a világ legnagyobb online zeneboltjában. Bár az iTunest az Apple működteti, nem csak az iPoddal és Mac számítógéppel rendelkezők érhetik el a szolgáltatást, hanem gyakorlatilag bárki, akinek PC-je és mp3-, vagy CD-lejátszója van. Megmutatjuk, hogyan kell használni a sok millió zenét tartalmazó, de magyarul még nem tudó netes áruházat.
Vágólapra másolva!

Bár Apple zenéket, telefonos és táblagépes applikációkat, ingyenes podcastokat és oktatóanyagokat is kínáló iTuneshoz kapcsolódó Music Store a világ legnépszerűbb internetes zeneboltja, mivel új funkcióit gyakorlatilag ötletszerűen építették bele, a használathoz nélkülözhetetlen, azonos nevű lejátszóprogram felépítése helyenként elég logikátlan elrendezésű. Elég bonyolult például műfaj szerint böngészni az előadók között, ezt a funkciót ugyanis iTunes nyitólapjának legalján lévő, apró betűs Features felirat alatti Browse linkre kattintva lehet megtenni, a szem előtt lévő keresőmezővel csupán előadók és albumok neveire és címeire lehet rákeresni.

Az iTunes kezdetben egy egyszerű maces lejátszóprogram volt, mostanra azonban már Windowsra is elérhető, és kizárólag a szoftverből lehet elérni az Apple online zeneboltját. A magyar felhasználók számára kényelmetlenséget okozhat, hogy egyelőre nincs magyar nyelvű felülete a zeneboltnak, sőt az iTunes programnak is csak a legújabb Mac OS X rendszerre telepíthető verziója van honosítva. Bár a bolt felülete nem tud magyarul, egy belföldről ingyen hívható, magyar nyelvű telefonos forródrótot (06 80 983 435) elindított az Apple, ahol segítenek az esetlegesen felmerülő problémák elhárításában.

Regisztrálni csak bankkártyaszámmal lehet

Használatához ugyan nem igényel regisztrációt, de ha vásárolni vagy ingyenes tartalmakat is le szeretnénk tölteni az Apple szolgáltatásáról, azt csak saját felhasználó birtokában tehetjük meg, ennek során pedig akkor is meg kell adni a bankkártyaszámunkat, ha nem is tervezünk vásárlást a későbbiekben. A szájton való fizetésre csak bankkártyát lehet használni, és a felhasználó bankszámláját a regisztrációt követően két eurós összeggel megterhelik az Apple. Ezt az összeget azonban a cég egy nap után visszautalja a számlára, mivel a procedúra csak arra szolgál, hogy leellenőrizzék, a felhasználó valódi adatokat adott-e meg.

Forrás: [origo]
10-11 euróért vehetünk egy albumnyi magyar zenét az iTunesban

Miután az iTunes kliensprogramot letöltöttük és telepítettük, minden mást már a programban végezhetünk. Külön regisztráció gomb ugyan nincs a programban, ám a Zenebolt (Store) oldal jobb felső sarkában található Sign In (Bejelentkezés) gomb mögött lehetőséget kapunk arra, hogy létrehozzuk a felhasználónkat.

Az Apple rengeteg adatot kér be leendő felhasználóitól: szükség van egy működő e-mail címre, egy legalább nyolc karakteres, nagybetűt és számot is tartalmazó jelszóra, születési dátumra és egy szabadon megválasztható jelszóemlékeztető kérdésre van szükség a regisztráció első oldalán. A második lapon pedig a fizetésre használt bankkártyánk adatait, és a számlázási címünket is bekéri. Elvileg nem is lehet a fizetéshez használható bankkártyaadatok nélkül regisztrálni az iTunesra, bár a HowToGeek nevű technológiai szájt szerzője rájött, milyen trükközéssel lehet átverni az Apple rendszerét ahhoz, hogy úgy is engedjen regisztrálni.

Szabadon másolhatja a megvett dalokat

A regisztráció után elfogadott felhasználói feltételek között számos olyan kitétel van, amely nem teljesen, vagy nem úgy igaz, ahogy a szövegben áll. Az egyik ilyen, hogy az iTunes boltból vásárolt zenéket az Apple által kifejlesztett FairPlay másolásvédelmi megoldás védi. Bár kezdetben az iTuneson elérhető dalokat levédték, 2009 óta a cég szabadon másolható formátumú fájlokban árusítja letölthető zenéit. Próbáink során a frissen vásárolt .aac formátumú zenefájlt átmásoltuk egy pendrive-ra, és azt gond nélkül le lehetett játszani egy másik PC-re feltelepített ingyenes VLC Playerrel is.

A másik furcsa tény, hogy hivatalosan egy iTunes felhasználót csak öt eszközön - tehát számítógépen, telefonon, táblagépen - lehet aktiválni. Ez azért fontos, mert ha mondjuk az otthoni PC-n megvásároltunk egy zenét az iTuneson, akkor azt munkahelyi számítógépre vagy az iPhone-ra már ingyen engedi letölteni a rendszer, illetve korlátlan számban újra lekérhetjük azt akkor is, ha letöröltük volna a fájlt, a felhasználónak nem kell saját eszközein raktározni a zenegyűjteményt.

Forrás: [origo]
Ingyen tartalom is akad a zeneboltban

Próbáink során kiderült, hogy egyelőre semmilyen módon nem korlátozza a megvett zeneszámok privát célú felhasználását az Apple. A legális forrásból megvásárolt dalok szélesebb körben való megosztása azonban nem tanácsos, mivel a letöltött fájlokban a vásárló személyes adatai is megtalálhatóak, így ha mondjuk kalózoldalakon kezd el terjedni, könnyen beazonosítható, ki a forrás.

CD-re írhatóak, mp3 alakíthatóak a megvett zenék

Az Apple, történelmi okokból a saját digitáliszene-technológiáját, a .AAC fájlokkal dolgozó Advanced Audio Coding formátumot alkalmazza az iTunes boltban. Az ilyen formátumban lévő zenéket az iPodok, illetve a számítógépes lejátszók gond nélkül le tudják játszani, de sok mp3-lejátszó nem kompatibilis vele, például a legtöbb autóhifi sem.

Forrás: [origo]
Jól eldugták az mp3 konvertálót a beállítások között

Szerencsére maga az iTunes is képes átalakítani a zenefájlokat akár hagyományos audio-CD-re írható, akár mp3 formátumúra is. Ezt a lehetőséget program Edit menü legalján található Preferences menüpontjára kattintva lehet beállítani. Az "Import settings" feliratú gombra kattintva lehet megadni, hogy a letöltött zenéket és a behelyezett CD-k tartalmát milyen formátumra alakítsa át az iTunes. Az átlagfelhasználónak érdemes az AAC Encoder helyett az mp3 formátumot kiválasztani. A szoftver alapbeállítás szerint 160 kilobit per másodperces minőségű fájlokat készít, ezt azonban az Advanced menüben érdemes 256 kilobitre átállítani a jobb minőség elérése végett. Ha a beállítás megtörtént, az iTunesban elegendő kijelölni a zenefájlokat, és kiválasztani az Advanced menüben a Create MP3 Version (Mp3-ra konvertálás) parancsot, az átalakítás automatikusan megtörténik.

Ha hagyományos audio-CD-t szeretnénk készíteni írható lemezre, akkor egy lejátszólistára kell összeszednünk az arra szánt számokat. A lista nevére jobbklikkelve a menüben található meg a Burn CD (Lemez kiírása) opció.

Biztos meg akarja venni?

Az iTunes zenebolt remekül védi a felhasználót a véletlen vásárlásoktól. A szoftver néha már idegesítően sokszor is megkérdezi, hogy biztosak vagyunk-e vásárlási szándékunkban. Szerencsére a rendszer tanítható, így a legtöbb kérdést el lehet tüntetni, a bolt pedig átállítható az Amazonnál megszokott, egy kattintásos vásárlási módra.

Az utolsó oké gomb megnyomása után a rendszer felkínálja, hogy rögtön le is tölti a frissen beszerzett zenét. Ezt ajánlatos elfogadni, mert a sietve bekapcsolt magyar zeneboltban egyelőre csak nagy nehézségek árán találhatjuk meg a korábban megvett dalokat. A bolt nyitóképernyőjén ugyan látható egy korábbi vásárlások (Purchased) menüpont, ám ez alatt próbáink során csak a könyveket és az okostelefonos programokat listázta a bolt.

Ingyenes zenék is vannak a sok fizetős között

Az iTunes vonzerejéhez tartozik, hogy podcastok és oktatóanyagok tucatjaihoz lehet hozzáférni rajta keresztül fizetés nélkül. A heti rendszerességgel ismétlődő letölthető műsorok között akadnak irodalmi, videojátékos, tudományos témájú darabok, de például dj-mixek is. Az ingázók akár még amatőrök által készített hangoskönyvekre is feliratkozhatnak. Gyorskeresésünkre még egy Egri csillagokat is kidobott az iTunes keresője, amelyet a Librivox oldalra töltött fel készítője. A felvett egyetemi előadásokat tartalmazó iTunes U-ban még korai lenne magyar tartalmat keresni, híres amerikai egyetemek egy-egy kurzusára azonban virtuálisan a magyar netezők is beülhetnek. Néha még ismert zenekarok kislemezeihez, új számaihoz is hozzá lehet jutni ingyenesen. Most éppen a Coldplay 2011-es londoni iTunes fesztiválon lejátszott öt számát lehet fizetés nélkül megszerezni.

A nem maceseket frusztrálni fogja

Annak ellenére, hogy az iTunes magyarországi indulása rendkívüli jelentőségű, az átlagos magyar internethasználót valószínűleg frusztrálna a használata. Az Apple zeneáruházának használatához egy külön szoftvert is fel kell telepíteni, ráadásul már azelőtt meg kell adni az online fizetéshez szükséges adatainkat, hogy bármit is vásároltunk volna. Ugyanakkor az iPhone-t, iPadet használók és a rutinosabb internetezők minden bizonnyal rávetik magukat az iTunesra, mivel ez az első olyan internetes zeneáruház, amely hatalmas katalógussal rendelkezik, és azt másolásvédelem vagy más korlátozás nélkül teszi elérhetővé. Bár a rajta elérhető dalok és albumok nem minden esetben olcsók, ez az első olyan szolgáltatás, amely a kalózszájtokkal szemben is reálisan választható alternatívának tűnik, mivel ajándékba is lehet rajta venni rajta zenéket, ami sokkal elegánsabb választás egy otthon megírt CD-nél.