Hackerek olvasgatták a japán képviselők leveleit

Vágólapra másolva!
Egy hónapon át szabadon garázdálkodtak a hackerek a japán képviselőház számítógépes rendszerében, olvasgatták a honatyák elektronikus postáját, és kutakodtak bizalmas dokumentumokban - írta kedden az Asahi című japán napilap.
Vágólapra másolva!

Az újság úgy tudja, hogy az internetes támadás július végén vette kezdetét, amikor egy képviselő meggondolatlanul megnyitott egy elektronikus postával érkezett fertőzött fájlt. A vírus bejutott a parlamenti hálózat szerverére, és megfertőzte a többi képviselő számítógépét is.

A hackerek feltörték a képviselők jelszavát, azzal pedig betekintést nyerhettek a gépükön tárolt anyagokba. Összesen mintegy 2700 ember, köztük 480 képviselő anyagaihoz jutottak hozzá illetéktelenül. A szakemberek csak augusztus végén észlelték a kínai szerverről érkezett vírust. Azt nehéz megállapítani, hogy ki telepítette fel oda a kémprogramot. Nincsenek arra utaló jelek, hogy a hackerek adatokat továbbítottak a képviselőház gépeiről, vagy változtattak volna rajtuk.

A japán parlamentet eddig nem érte kibertámadás. Az ország legnagyobb nehézipari és fegyvergyártó vállalatát, a Mitsubishi Heavy Industry rendszerét azonban érte már hasonló támadás. A cég 83 szerverét és személyi számítógépét adatlopó vírusokkal fertőzték meg ismeretlenek. A vírusok az általuk begyűjtött információkat 14 külföldi internetes címre továbbították, egyebek között Kínába, Hongkongba, az Egyesült Államokba és Indiába. Egy japán lap azt írta akkoriban, hogy egyes hackerek kínai nyelvű parancsokat használtak, de Peking cáfolta, hogy köze volt a hackertámadáshoz.