Bűnözők fizetnek dollármilliókat a Yahoo-nak

Vágólapra másolva!
Több mint hatszázmillió dollárt kaphat jóvátételként a Yahoo! thaiföldi és nigériai csalóktól. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a hamis lottójátékot hirdető csalók hajlandók megfizetni a büntetést.
Vágólapra másolva!

A Yahoo! olyan forrásból juthat 610 millió dollárhoz, amire még a legjobb fantáziájú elemzők sem gondoltak. A pénzt egy amerikai bíróság ítélte meg, megfizetni pedig azok a lebukott szélhámosok fogják, akik a Yahoo nevében próbáltak lottós adathalász-támadást végrehajtani. A csalók gyanútlan internetezőket értesítettek e-mailben arról, hogy megnyerték a Yahoo! lottósorsolását. A nyeremény átvételéhez személyes és banki adatokat kértek, esetenként pedig még csekken is befizettettek kezelési költséget az áldozatokkal.

A 610 millió dolláros összeg két részből tevődik össze: a Yahoo! név jogosulatlan használata 27 millió dollárjába kerül a csalóknak, a kéretlen levelek küldése pedig 583 milliós büntetéssel jár. A cég 2008-ban jelentette fel a bíróságon a thai és nigériai lottócsalókat, akik több mint 12 millió levelet küldtek ki. Az ítélet ellenére az ügyet kezelő amerikai bíró szerint bizonytalan, hogy a spammerek valóban befizetik-e a bírságot. "A vádlottak nem válaszoltak a vádakra, nem jelentek meg a bíróság előtt, és nem működtek együtt vele" - mondta Laura Taylor bírónő.

A cégnek pedig valószínűleg nem jönne rosszul a több mint hatszázmillió dollár. A 2011-es év egy része azzal telt, hogy az elemzők megpróbálták kitalálni, ki fektetne pénzt a cégbe. A hatszázmillió dollár az éves bevétel tíz százalékát tenné ki, ami ahhoz ugyan kevés, hogy az irányát vesztett céget biztosan megmentse, ám jól mutatna a következő negyedéves pénzügyi jelentésben.