Nemzetközi vizekre menekülhet a WikiLeaks

Sealand Hercegség, Északi-tengeren álló második világháborúban épült erődítmény Nyugat-Európában, az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre
Vágólapra másolva!
Nemzetközi vizekre vinné adatait és szervereit a WikiLeaks kiszivárogtató oldal. Az aktivisták egy második világháborús légvédelmi erőd mellett kötnék ki hajójukat a Fox News konzervatív amerikai televízió értesülései szerint.
Vágólapra másolva!

Hajó vásárlásán és a WikiLeaks szervereinek a hajóra költöztetésén dolgoznak Julian Asssange szponzorai. A Fox News amerikai hírtelevízió a kiszivárogtató oldal ügyeivel tisztában levő hackerekre hivatkozva adta hírül, hogy nemzetközi vizekre fog költözni a hatóságokat gyakran felbosszantó oldal.

"Úgy folytathatják a WikiLeaks működtetését, hogy senki sem érhet hozzájuk. Ha elég messze vannak a szárazföldtől, akkor a tengeri jog hatálya alá esnek" - mondta a Foxnak az egyik, neve elhallgatását kérő forrás.

Forrás: Wikimedia Commons
Sealand: nem nagy, de többé-kevésbé független

A hackerek szerint a hajó a netkapcsolttal már rendelkező Sealand Hercegség mellett kötne ki, amely az Egyesült Királyság partjaitól pár kilométerre található. Sealand pályafutását világháborús légvédelmi erődként kezdte, azonban 1967-ben egy brit háborús veterán elfoglalta az akkorra kiürített erődöt. A mikronemzetet egy állam sem ismerte el, azonban egy 1968-as brit bírósági ítélet szerint az erőd az Egyesült Királyság felségvizein kívül található.

Rossz ötlet is lehet a költözés

A szakértők nem biztosak abban, hogy a WikiLeaksnek jót tenne, ha nemzetközi vizekre úsztatná szervereit. Jimp Dempsey, a Center for Democracy and Technology nevű agytröszt elnöke szerint a szerverek elköltöztetése önmagában kevés lenne, a WikiLeaks aktivistáknak is Sealandon kellene lakniuk. Az pedig, hogy családos emberek egy rozsdás légvédelmi erődbe költözzenek a tenger közepére a szakember szerint valószínűtlen forgatókönyv.

Forrás: Wikimedia Commons
Terjeszkedésre van hely Sealand mellett

Az agytröszt vezetőjével ért egyet David Willson, a Titan Information Security Group vezetője is, aki az amerikai védelmi minisztériumnak és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek is adott tanácsot jogi ügyekben. Willson szerint a magukat a nemzetközi vizekre költözés még segíthet is a WikiLeaks ellefeleinek. "Ha kivonulnak, úgy nem csak a törvények nem lesznek rájuk érvényesek, hanem a házkutatási parancsokra és túlzott erőszak használatára vonatkozó szabályozások, valamint az alkotmányos alapjogok sem védik őket" - mondta Willson.

Vonzó ötletnek számítanak a területen kívüli szerverek

Sealand Hercegsége kevés komfortot kínál az esetleg odaköltöző aktivistáknak, azonban internet található az erődben. A Fox értesülései szerint egy cég weboldalai sealandi szerverről üzemelnek, a hercegség pedig wifis és műholdas kapcsolaton éri el az internetet.

Forrás: AFP/Miguel Medina
Assange-nak is költöznie kellene a szerverekkel együtt

Korábban voltak arra vonatkozó tervek, hogy üvegszálas kábelt fektetnek a parttól csupán tíz kilométerre fekvő légvédelmi erődig, de erre sosem került sor. A korábban a mesterséges szigeten üzemelő HavenCo nevű tárhelyszolgáltató az erődre szerelt irányított rádióantennával tartotta a kapcsolatot a szárazfölddel.

Forró a levegő Assange körül

Julian Assange nem csak a szerverek behajózásának tervével került be a sajtóba a héten. Az aktivista a londoni legfelsőbb bíróságon küzd az ellen, hogy kiadják Svédországnak, ahol nemi erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange ellen ráaádsul pert fontolgat korábbi jogi képiselője, az FSI is, mert a pereskedés közepette kifizetetenül maradtak az aktivista ügyvédi számlái.