Lemondott Kim Dotcom

Vágólapra másolva!
Nem vezeti tovább a Mega nevű fájlmegosztóját, politikai ambíciói vannak a kalózkirálynak, és az amerikai kiadatása elleni bírósági harcra is készülnie kell.
Vágólapra másolva!

A milliárdos Dotcomot tavaly év elején tartóztatták le az új-zélandi birtokán az amerikai hatóságok közreműködésével. A vád szerint az általa működtetett Megaupload fájlmegosztó szolgáltatás működtetőjeként aktívan közreműködött nagy számú szerzőijog-sértésben - az oldalon szoftverek, filmek és zenék illegális másolatai nagy számban elérhetők voltak.

Mivel letartóztatása nem zajlott teljesen szabályszerűen, Kim Dotcom házi őrizetben védekezhet, időközben pedig egye új, Mega nevű fájlmegosztó szolgáltatást is elindított. Ennek vezetéséről augusztus végén mondott le, de a hír csak napokkal később kapott nyilvánosságot a The New Zealand Herald című lapban, amely hivatalos iratokból értesült a váltásról.

Kim Dotcom a Mega indulásakor Forrás: AFP/Michael Bradley

Kim Dotcom azzal indokolta visszalépését, hogy a jövőben szeretne politikai ambícióira koncentrálni, illetve sok idejét elveszik az Egyesült Államoknak való kiadatásának megakadályozását célzó egyeztetések is. A 39 éves Dotcom pozícióját egy Bonnie Lam nevű hongkongi állampolgár vette át a hivatalos cégadatok szerint.

Az eredetileg Kim Schmitz néven anyakönyvezet, német származású Dotcom a jövő évi új-zélandi választásokon is indulni szeretne. Kampányában azt ígéri, hogy fejleszteni fogja az ország internetes infrastruktúráját, kedvezőbb internettarifákat vezet be, és eltörli az adatforgalmi korlátokat is.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!