Olaszországban is kémkedett az NSA

Vágólapra másolva!
Az amerikai mellett a brit titkosszolgálatok is hozzáfértek a legfontosabb olasz telekommunikációs kábelek forgalmához. A hívások mellett e-mailekbe is belenézhettek a titkosszolgálatok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 2012. december 10. és 2013. január 8. között mintegy 46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg - közölte a Cryptome című amerikai internetes oldalra hivatkozva hétfőn az APA osztrák hírügynökség.

Korábban Glenn Greenwald, az NSA titkos adatgyűjtési programjáról először beszámoló újságíró a L'Espresso című olasz hetilapnak elmondta, hogy a brit titkosszolgálatok szintén rendelkeztek hozzáféréssel az optikai kábelek hálózatához, amelyen keresztül Olaszországban a telefonhívásokat, az internetes levelezést és adatforgalmat lebonyolítják.

Greenwald közölte, hogy a brit titkosszolgálatok a megszerzett adatokat megosztották az NSA munkatársaival, akik így bizalmas információkat szerezhettek Olaszországban politikusokról, hivatalnokokról és vállalatokról. A britek olyan telefonhívásokat és e-maileket választottak ki, amelyekből kivehetőek voltak a "külföldi kormányok politikai nézetei" - tette hozzá az újságíró.

Rómában éles politikai vitát váltottak ki a Greenwald által nyilvánosságra hozott információk. Beppe Grillo, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom vezetője követelte, hogy az Enrico Letta miniszterelnök vezette olasz kormány számoljon be a parlamentnek a lehallgatási botrányról. Az olasz kormányfő múlt héten hangsúlyozta: nem tudja, hogy őt is lehallgatták-e. Az olasz fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket az amerikai nagykövetségen. Múlt szerdán Letta Rómában fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, az olasz politikus az NSA titkos adatgyűjtési programja olasz vonatkozásainak tisztázását kérte Washingtontól.