A festmények Street View-ját készítette el a Google

Vágólapra másolva!
Street View-szerűen járhatunk körbe a világ tizenhét jelentős múzeumában a Google legújabb kezdeményezésének eredményeképpen. A Google Art Project  oldalán nem csak az egyes intézményekben lehet szétnézni, a kiállított festményekbe bele is nagyíthatunk, sőt saját gyűjteményt is készíthetünk a műkincsekből.
Vágólapra másolva!

Ezerhatvan híres képről készített gigapixeles felbontású fotót a Google. A kezdeményezéshez a világ legnevesebb múzeumai csatlakoztak az Uffizi képtártól kezdve a szentpétervári Ermitázson át egészen a New York-i Museum of Modern Artig.

A Google Art Project leglátványosabb része, hogy a városok panorámafotóit tartalmazó Street View-hoz hasonló felületen bejárhatjuk az összes múzeumot. A lehetőség a rendkívül látványos épülettel rendelkező Ermitázs vagy a Reina Sofía Múzeumhoz tartozó Kristálypalota esetében hasznos. A felvételek készítéséhez a Google bevetette a környezetbarát Street View tricikliket, és egy kézzel tolható, 360 fokban fotózó eszközt is készítettek.

Street View-triciklikkel és kézikocsikkal jártak körben a múzeumokban

Sokkal izgalmasabbak a festményekről készült nagy felbontású fotók. Korábban az interneten a híres festményeknek csak kis felbontású reprodukcióit lehetett megtalálni, esetleg rossz szögből készült, helyenként becsillanó turistafotókat böngészve próbálhattuk kivenni, hogy is néz ki a kép. A világ tizenhét legjelentősebb múzeumának 1060 képéről készült fotóval jelentősen javult ez a helyzet. A gyűjtemény legidősebb darabjai a bizánci ikonok, a legfiatalabbak között pedig kortárs művek is találhatók. A gyűjteményben egy magyar mű is van, Jovanovics György Cím nélkül című munkája.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legapróbb részletekig belenagyíthatunk a képekbe

A részt vevő múzeumok legféltettebb kincsét a többi alkotásnál nagyobb felbontásban fényképezték le. Az Art Project kurátorainak választása olykor vitatható, a Reina Sofiában kiállított Guernicá-ból nemhogy gigapixeles verzió nincs, de egyáltalán nem került be a megnézhető képek közé. Van Gogh ecsetvonásait vagy Rembrandt Éjszakai őrjárat-ának finomságait viszont akár belenagyítva is megtekinthetjük.

Több száz képből állnak össze a gigapixeles fotók

A gigapixeles fotók ugyanazzal a technológiával készültek, amivel az óriási, szabadon zoomolható városfényképeket szokták csinálni. A múzeumok termeiben nagy állványra szerelve egy PC-re kötött fényképezőrobot fotózta végig kockáról kockára a festményeket. A képeket a Google oldala úgy állítja össze, ahogy a sok kis térképkockából egységes térképet csinál a Google Maps.

A nagy felbontású képek mellett még két olyan funkcióval rendelkezik az Art Project, ami ideális oktatási eszközzé és nagyszerű "magánképtárrá" teszi. Az egyes képeket saját végigkattingatható galériába rakhatjuk össze, így végigvezetve az osztályt egy korszak művészetén vagy egy gigapixeles kép érdekes részletein. Ha pedig magunk nézegetjük a festményeket, akkor az oldalról kinyitható információs sávban elindíthatjuk a múzeumok szakértőinek rövid videóit is, amelyek a művek történetébe, a művészek életébe avatják be a nézőt.