iPhone: ami 2007-ben történt

Vágólapra másolva!
Az Apple iPhone-ja az év egyik meglepetése: bár van nála nagyobb tudású készülék, az újfajta, egyszerre több helyesn is érinthető képernyő képernyővel szerelt, iPodként is használható készülék az év egyik slágere. Összegyűjtöttük a készülékkel kapcsolatos legfontosabb híreket.
Vágólapra másolva!

Saját mobilt dob piacra az Apple
2007. 01. 9.
Januárban még csak a híre érkezett meg az Apple évek óta várt mobiltelefonjának. A MacWorld konferencia résztvevői megtekinthették vitrin mögött a készülék egy darab kiállított példányát, a távol lévők csak Steve Jobs Moscone Centerben megtartott beharangozó beszédének letölthető verzióját nézhették rongyosra. A telefon használhatóságáról rögtön megindult a vita, hiszen a készülék nem rendelkezik billentyűzettel, a képernyőn megjelenő virtuális gombokat és ikonokat nyomkodva irányíthatja a tulajdonos.

Érintőképernyős, trükkös és tükrös mobilok
2007. 02. 15.
Az iPhone bejelentésével érintőképernyő láz söpört végig a piacon. Az LG már az előző évben bejelentette a Prada divatcéggel közösen tervezett mobiltelefonját, de mikor a 3GSM konferencián bemutatták, mindenki az iPhone klónjaként tekintett rá. A visszafogottan elegáns Prada mellett a csillogóan csinos LG Shine is bemutatkozott.

Sok funkció kimaradt az iPhone-ból
2007. 06. 27.

A találgatásoknak az amerikai sajtóban megjelenő tesztek vetettek véget. Végre voltak emberek, akik kipróbálták a csodakütyüt. Az első benyomások meglepően negatívak voltak, mindenki hiányolta a 3G-s kapcsolat lehetőségét. Ekkor döbbentek rá arra is, hogy az Apple valóban bővíthetetlenre tervezte a memóriát, akkumulátort is cserélhetetlenül építették be, és még saját csengőhangot sem lehet beállítani. Az átlagosnál némiképp butább mobiltelefontól ekkor még nem volt mindenki elragadtatva.

Pénzért állnak sorba az iPhone-ért
2007. 06. 29.
A telefon bemutatásának napjára annyira elcsendesedtek a kritikus hangok, hogy a termék árusításának napja előtt már százfős sorok álltak az Apple szalonok előtt. A sorakozók csak egy része volt fanatikus Apple hívő, a többiek vagy fizetésért, vagy a hely későbbi átadásának reményében álltak sorba. A megjelenést követően az összes tech guru és megmondóember leállta a maga idejét, az ex-Microsoftos Robert Scoble-től az Apple alapító Steve Wozniakig.

Sportautót ér a feltört iPhone
2007. 08. 28.
Az első működő függetlenítő törést egy amerikai tinédzser, George Hotz publikálta. A módszer ugyan a telefon szétszedését, külső eszközöket és hosszas forrasztgatást igényelt, de lehetővé tette, hogy az iPhone-t bármely szolgáltató SIM kártyájával használni lehessen. Hotz ötszáz munkaórát töltött a módszer kidolgozásával, az első megnyitott készülékért három másikat és egy Nissan sportautót kapott. A probléma első megoldását hamarosan követték a felhasználóbarátabb, szoftveres eljárások is.

Száz dollárt visszaadnak az iPhone árából
2007. 09. 07.
A mobil megjelenése után két hónappal az Apple jelentősen csökkentette a készülék árát, illetve a kisebb négy gigabájt memóriával rendelkező típust ki is vonta a piacról. Mint a telefon körül történő minden történés, ez sem ment érzelmek nélkül, hiszen az iPhone-ért sorbaállók, a korai áttérők becsapva érezték magukat. Az Apple a vásárlói kritikákra reagálva az árcsökkentés felét, száz dollárt, Apple vásárlási utalványokban visszaadta azoknak, akik az elsők közt ruháztak be a készülékbe. Az árcsökkentésre a tőzsde is kedvezőtlenül reagált.

Itthon is a T-Mobile forgalmazza majd az iPhone-t
2007. 09. 16.
Az Apple telefonjával kapcsolatos legfontosabb hazai hír mindenképpen az volt, hogy Németországhoz, Hollandiához, Ausztriához és Horvátországhoz hasonlóan hazánkban is a T-Mobile fogja forgalmazni a készüléket. Akkor hírt nem erősítette meg sem a hazai Apple képviselet, sem a magyar T-Mobile, de azóta Németországban már be is mutatták a T-Mobile-os iPhone-t.

Mindent az Apple mobiltelefonjáról
2007. 06. 25.
Negyed év alatt két alkalommal is megpróbáltuk megfejteni, mi teszi annyira vonzóvá az Apple telefonját. A varázslat ebben az esetben nem a részletekben, hanem az egészben lakik. Nem a nagy felbontású, több ujjal kezelhető érintőképernyő, nem az ügyes wifi és mobilinternet kezelés, hanem a felhasználói élmény adja a készülék varázsát. Az Apple teljesen újragondolta a telefonokat és a zenelejátszókat, a saját képére formálta ezt a két, részben széttartó kütyüt, és közös felületet adott nekik. Akkor még bizonytalan volt, hogy képes lesz-e az iPhone többnek lenni a megszállottak játékszerénél, mára biztosan ez lett az év kütyüje.

Az Apple kinyírhatja a feltört iPhone-okat
2007. 09. 20.
A kütyü londoni bemutatása előtt valószínű volt, hogy az Apple új verziójú rendszerszoftverrel fogja szállítani a brit iPhone-okat. A megérzés helyes volt, a szigetországban megvásárolt telefonokat a korábban kidolgozott feltörési módszerekkel nem lehetett szolgáltatófüggetlenné tenni. Sőt a plusz alkalmazások telepítése sem volt lehetséges. A hackerek és a cég közti macska-egér játék Nagy Britanniában is folytatódott.

iPhone: megszerezni és feltörni
2007. 09. 26.
Floridában megvásárolták, repülőre szállt, szoftveresen feltörték, kibányászták belőle az AT&T-s SIM kártyát és magyarra szolgáltatóéra cserélték, röviden ez egy magyar földön is használható iPhone életútja. Kollégánk végigizgulta egy szürkeimporttal hazánkba juttatott iPhone meghackelését, sőt még videót is készített róla.

A franciákhoz is érkezik az iPhone
2007. 11. 28.
Franciaországban az Orange mobilszolgáltató portfólióját díszíti az év legvágyottabb kütyüje. Mivel a francia törvények kötelezővé teszik, hogy a forgalmazott készülékeket hálózatfüggetlenül is meg lehessen venni, így jelenleg Franciaország az egyetlen hely, ahol legálisan vásárolhatnak bármelyik hálózaton működő készüléket az erre vágyók. Az ár kicsit borsos, 167 ezer forintnak megfelelő eurót kell kifizetni egy teljesen felszabadított készülékért. Azoknak a franciáknak sem kell bánkódniuk, akik hálózatfüggő készüléket vettek, az Orange a hűségszerződés lejártával ingyen kinyitja számukra készüléküket.

Újra lakat alatt a németeknél az iPhone
2007. 12. 04.
Németországban komoly huzavona alakult ki a telefon körül, ezért egy rövid ideig szolgáltatófüggetlenül is lehetett kapni a készüléket. Igaz, a független verziót 999 euróra, azaz 253 ezer forintra árazta be a német T-Mobile. A helyzet iróniája, hogy eközben Franciaországban a hálózatfüggetlen iPhone-t már 650 euróért megvehették a vásárlók. A független német iPhone-t rövid ideig forgalmazták, a hamburgi bíróság másodfokon úgy ítélt, a SIM-zár alkalmazása legális lépés a T-Mobile részéről.

Jövőre érkezik a 3G-s iPhone
2007. 11. 30.
Az AT&T telefonszolgáltató elnök-vezérigazgatója novemberben bejelentette, hogy jövő évben érkeznek a harmadik generációs mobilhálózatokon (3G) használható új iPhone-ok. Az Apple-től ezt hivatalosan még senki sem erősítette meg, de tény, hogy jelentősen javítaná a készülékkel elérhető letöltési sebességeket. Az első kiadásból azért maradt ki a 3G, mert az ehhez szükséges alkatrészek túl sokat fogyasztottak volna.

IPhone az osztrák ábécékben
2007.12.21.
A Penny Market élelmiszerdiszkont áruházlánc forgalmazza Ausztriában az iPhone-t. Az Apple tiltakozik.