Univerzális mobiltöltők már jövőre

Vágólapra másolva!
A vezető mobilgyártók hétfőn megállapodást kötöttek arról, hogy 2010-től készülékeiket Európában azonos akkumulátortöltő-csatlakozóval szállítják majd.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottságnak benyújtott megállapodáshoz a piac 90 százalékát lefedő tíz társaság, egyebek mellett az Apple, az LG, a Motorola, a Nokia, a Blackberry telefonokat gyártó Research in Motion, a Samsung és a Sony Ericsson cég csatlakozott - számolt be a Financial Times. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa szerint a mobilok töltőcsatlakozójának szabványosítása nem csupán a mobilok használatát teszi majd egyszerűbbé, az EU becslései szerint évente több ezer tonna e-hulladék megtakarítását is eredményezni fogja: az újonnan vásárolt készülékeket ugyanis a régi eszköz töltőjével is lehet majd használni,és az elromlott töltőket is jóval egyszerűbb lesz pótolni.

A Reuters értesülései szerint az uninverzális töltők csak a hívások bonyolításán és sms-ek küldésénél összetettebb, PC-hez csatlakoztatható modellek esetében lesznek elérhetők, melyek várhatóan az eladások felét teszik majd ki jövőre. Bár eleinte az univerzális töltővel együtt árulják majd a telefonokat, a későbbiekben töltő nélküli csomagban lehet majd megvenni az új készülékeket.

Az univerzális töltők a micro-USB csatlakozást használják majd, az első ilyen készülékek már 2010-től elérhetők lesznek a boltokban, s a specifikációk szerint a legtöbb készülék esetében két órán belül feltöltik majd a telefonokat. Az EU becslései szerint a kontinensen jelenleg mintegy 400 millió mobiltelefon van használatban, új készülékből évente 185 millió darabot adnak el. Az Európai Bizottság várakozásai szerint a készülékcserék nyomán a kontinensen használt PC-hez csatlakoztatható készülékek mindegyike már az univerzális töltőt fogja használni három-négy éven belül. A gyártók egyelrőe csak az európai piacon fogják árusítani az univerzális töltővel szerelt készülékeket, de a Verheugen várakozásai szerint a kezdeményezéshez a későbbiekben más országok is csatlakozni fognak.