Mégis lesznek C64 játékok az iPhone-on

Vágólapra másolva!
Júniusban az Apple visszadobta a Manonimo C64-emulátorát, amellyel retró játékokat lehet újrajátszani a iPhone-on és az iPod Touchon, második nekifutásra viszont, némi átalakítással, átment a szoftver a rostán.
Vágólapra másolva!

A retró játékokra specializálódott cég korábban a Flash című akciójátékot hozta ki iPhone-ra, és nagy reményekkel álltak neki a C64-emulátornak. Miután a cég sikeresen megegyezett a commodore-os jogokat birtokló Kiloo Apsszal és a Commodore Gaminggel, és elkészítette az emulátort, annak első változatát júniusban visszadobta az Apple.

A szoftver akkor még egy teljes C64 emulátor volt, működő BASIC fordítóval, az App Store-ban viszont a nem engednek forgalmazni olyan szoftvert, amellyel futtatható kódot lehet létrehozni. Igaz, vannak határesetként értelmezhető kivételek, például a programozható kalkulátorok. A Manomio először amiatt is aggódott, hogy emulátor szoftvert, mint olyat, elfogad-e majd a cég, de erre is van már példa: két Sega játék, a Sonic és a Golden Axe is emulált változatban tölthető le iPhone-ra.

Így működik a C64 emulátor

A Manomio végül csak a BASIC fordítót volt kénytelen kivenni az emulátorból, hogy az piacra kerülhessen, várhatóan sokak örömére. A nosztalgiázni vágyó egykori Commodore 64 tulajdonosok, vagy a legendás géptípus kedvelői 5 dollárért tölthetik majd le az Apple App Store-ból az emulátort, amihez öt játék (Artic Shipwreck, Dragon's Den, Jack Attack, Jupiter Lander és Lemans) jár. Az egyes címeket nem egyenként, hanem csomagokban hozza majd forgalomba a Manomio, 1-2 dolláros áron. Mint az a fentiekből is kiderül, a szoftver csak a hozzá készített játékcsomagokat futtatja, tetszőleges Commodore-os lemezképet nem.

A játékokat az érintő képernyőn megjelenő virtuális botkormánnyal lehet irányítani, és mind vertikális, mind horizontális nézetben játszhatók. Az emulátor automatikusan elmenti a játékállást is, ami a következő indításnál automatikusan a mentéstől folytatódik. Ettől eltekintve a szoftverek ugyanúgy működnek, mint egykor a valódi mikroszámítógépen.