Megérkezett a Google saját mobiltelefonja

Vágólapra másolva!
Bemutatták, ám még csak Amerikában, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Szingapúrban kapható a Google és a HTC közös munkájával elkészített Nexus One telefont. Az új hívószóval szupertelefonnak (superphone) nevezett készülékbe bivalyerős processzort, szenzorok és csatolók garmadáját építették bele, amit a létező legfrissebb Android szoftver hajt.
Vágólapra másolva!

A magyaroknak várhatóan 2010 tavaszáig kell várniuk arra, hogy a Google-től megrendelve megvásárolhassák első Nexus One készülékeiket. Egyelőre még drágább, 529 dollárba kerülő szolgáltatófüggetlen verziót sem lehet megvenni a webboltból. A kütyüt várhatóan a Vodafone-tól lehet majd megvásárolni egész Európában.

Megkérdeztük a hazai T-Mobile-t, vajon következtethetünk-e bármire abból, hogy az Egyesült Államokban testvércégüknél lesz kapható a készülék, illetve hogy a Magyar Telekom Lakossági Szolgáltatások Üzletág vezetője, Winkler János a cég karácsonyi sajtóeseményén azt mondta, volt már a kezében a készülék. A válasz rövid volt és sokat sejtető: "egyelőre no comment".

Erőgép mobiltelefon házba építve

Komoly mennyiségű erőforrást sikerült beépítenie a Nexus One 130 grammjába a taiwani mobilgyártónak. Az 1 gigahertzes - az idei CES szakkiállításon bemutatandó smartbookokat is meghajtó - Snapdragon processzor még a Google Földet is profin futtatja. A mag teljesítményét mi sem mutatja jobban, hogy a készülékre telepített 2.1-es verziószámú Androidban már animált, az érintőképernyőhöz nyúló ujjakra reagáló háttérképek is vannak már.

Forrás: [origo]
Cooliris-szerűen rendezi a képeket a Nexus One

Nem csak a processzort tippelték meg jól a kütyüblogok, a készülék mindenben megfelel a korábban kiszivárgott specifikációknak. A Google mobil 3,7 colos OLED kijelzővel rendelkezik, a navigációt a Blackberryken alkalmazotthoz hasonló, ám informatív többszínű LED-ekkel megvilágított pozícionálógömb szolgálja. A telefon 512 megabájt ROM-mal és ugyanennyi RAM-mal rendelkezik, memóriakártyából pedig akár 32 gigabájtosat is lehet bele rakni.

Ének-zene: jeles

A mobilnet mellett a készülék tartalmazza a legmodernebb N-szabvánnyal is kompatibilis wifi csatolót, valamint az okostelefonokban alapnak számító Bluetooth-t is. Ez utóbbi nem csak a készülék számítógéphez csatlakoztatására használhatják a Nexus One tulajdonosok, a megfelelő vezeték nélküli fülhallgató birtokában akár sztereo zenehallatásra is alkalmas. A hagyományos drótos fejhallgatók tulajdonosainak sincs oka kesergésre, a készüléken található négy érintőpontos, a távirányítós headsetekkel is kompatibilis, jack csatlakozó is.

Forrás: [origo]
Parancsolgatni is lehet a Google-mobilnak

A sokat telefonálóknak is tartogat meglepetést a HTC által gyártott készülék. A Nexus One-ba két mikrofont építettek, ezek együttes használatával a telefon szoftvere igyekszik kiszűrni a felhasználó környékén hallható zajokat. Az ígéretek szerint a technológia kristálytiszta, zörejektől mentes telefonhívásokat tesz lehetővé. A jó hangminőségre nem csak a beszélgetésekhez van szükség, az Android rendszer összes szövegbeviteli mezője ért az angol nyelvű diktálásból. A készülék minden zugában működő hangfelismerés lehetővé teszi, hogy a telefont navigációra használó autósok egy rövid mondatban adják meg úticéljukat, vagy hogy pötyögés helyett szóban vigyenek be egy rövid válaszlevelet.

Mik fognak hiányozni?

Az iPhone-tulajdonosok valószínűleg a másodperc tört része alatt is kiszúrják a Nexus One specifikációs listáján a multitouch kijelző hiányát. A Google képviselője minden erre vonatkozó kérdést elől kitért a sajtóbemutatót követő beszélgetés során. Az újságíróknak csupán annyit sikerült kihúzniuk Andy Rubinból, az Android projekt vezetőjéből, hogy megfontolják a funkció beépítését. A multi-touch támogatás azért lehet különösen fájó pont az amerikaiak számára, mert vannak már olyan androidos készülékek a piacon - például a Motorola Droid - melyeknek európai verziója kezel több ujjat, az amerikai viszont nélkülözi ezt a funkciót.

Forrás: [origo]
Csodálatos kijelző, csak a multi-touch hiányzik

Hiányzik még az is, hogy a Nexus One-t vásárlók a laptopjukhoz csatlakoztatva 3G-s modemként is használhassák a telefont. A korlátozás csupán a szoftverben van jelen, a készülék alkalmas arra, hogy egyszerű modemként viselkedjen. Várhatóan a későbbiekben egy szoftverfrissítéssel elérhetővé válik a géphez a szupertelefonhoz némiképp méltatlan, de a mindennapokban igen hasznos üzemmód is.

Elég hó végén fizetni a programokért

A Google szorosabb együttműködést alakított ki a mobilszolgáltatókkal, mint az Apple. Az Androidos szoftverboltból például úgy is lehet majd alkalmazást venni, hogy az nem azonnal fizeti ki a felhasználó, hanem csak a hóvégi mobilszámlán jelenik meg.

A szoros együttműködés azt is jelentette, hogy a Google lemondott döntésekről. Minden országban a készüléket forgalmazó szolgáltatók fogják eldönteni, hogy milyen díjcsomaggal árusítják a Nexus One-t. Az egészen valószínű, hogy a készülék hűségszerződéssel sem lesz igazán olcsó. A bejelentés előtt a Gizmodónak kiszivárogtatott árak szerint az amerikai T-Mobile-nál Google készüléket vásárlók a hűség két éve alatt 2100 dollárt fizetnek majd ki a telefonért.

Több Google-mobil érkezik

Az este talán legfontosabb bejelentése csak érintőlegesen kapcsolódott a Nexus One-hoz. Mario Queiroz, a Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke kifejtette, hogy ez a készülék csupán az első azok közül, amit a cég a mobiltelefon-gyártókkal szoros együttműködésben dobott piacra. A sornak ezzel nincs vége, hamarsosan megérkeznek, a Google keze nyomát magukon viselő további készülékek is a google.com/phone címen megtalálható webboltba.


A lenyűgöző 3D-s teljesítmény akár játékra is alkalmassá teszi a készüléket

Az újságírók kérdéseire válaszolva Andy Rubin elmondta, hogy sem a telefonbolt megnyitása, sem a készülékek létrejöttében való komolyabb szerepvállalás nem jelenti azt, hogy a cég hardvergyártásra adná a fejét. "Szoftveres srácok vagyunk, internetes srácok vagyunk" - hangzott el a sajtótájékoztató egyik utolsó mondataként.

Honnan lesz pénz?

A Google a szokásosnál is szűkszavúbb volt a szupertelefonok köré épített üzleti modellről. Mindössze annyit közöltek, hogy a mindenre jó, folyamatos netkapcsolattal rendelkező készülékek hosszabb mobilnetes kirándulásokra csábítják majd a felhasználókat, ezt a megnövekedett figyelmet pedig ki tudja használni a magát elsősorban hirdetési cégnek tartó Google. A hosszan kifejtett "nem tudjuk" vagy "majd meglátjuk" válasz egyben azt is jelzi, hogy még sokat kell várni a sokak által remélt 99 dolláros, alig húszezer forintos reklámok által szponzorált okostelefonra.