Francia izgatás az Apple táblagépe körül

Vágólapra másolva!
Az Orange távközlési társaság egyik vezetője egy francia tévéinterjúban ejtett el megjegyzéseket a titokzatos készülékről, amit sokan újabb bizonyítéknak hittek.
Vágólapra másolva!

Stéphane Richard nyilatkozatának híre azok után járta be a nemzetközi sajtót, hogy az Orange-vezér az Europe1 hírcsatorna riporterének kérdésére igennel felelt egy, a táblagéppel kapcsolatos riporteri kérdésre, és arra is igenlő választ adott, hogy a cég ügyfelei számára is hasznos lesz-e a készülék.

Az angolra lefordított nyilatkozat részleteiből az informatikai sajtó a Wiredtől az Engadgetig rögtön azt a következtetést vonta le, hogy Richard megerősítette a szakmát hónapok óta izgalomban tartó készülék létezését, és az Orange forgalmazni is fogja azt. A gyanút az is alátámasztani látszott, hogy a francia multi a világ ötödik legnagyobb távközlési szolgáltatója lévén az Apple fontos partnere.

Az Orange hivatalos közleményében azonban sietett cáfolni ezt a következtetést, mondván, a bloggerek és újságírók félreértelmezték az alelnök kontextusából kiemelt szavait. Ahhoz valóban kevesen vették a fáradságot, hogy megnézzék az eredeti, francia nyelvű interjút.

Ebben az Europe1 riportere valóban a táblagépről kérdezi az Orange vezetőjét, de Richard csupán a hosszasan megfogalmazott kérdés tudomásul vételét jelzi a közbevetett igenekkel, amire azért is szükség lehetett, mert műholdas kapcsolaton keresztül beszélgetett az újságíróval. A teljes kérdés úgy hangzik: "A Le Point hetilap értesülései szerint a partnerük, az Apple egy táblagép megjelentetésére készül." Itt jött az első igen. "Aminek webkamerája is lesz." Itt jelezte Richard ismét egy igennel, hogy vette az adást. "Az Orange előfizetői is előnyeit élvezhetik majd ennek?" - zárta le a kérdést az újságíró.

Richard erre azt felelte: természetesen, hiszen a webkamera segítségével élőben közvetíthetnek videót a készülékről. Az alelnök következő mondatában arról beszélt, hogy (a mobil széles sáv révén) a videotelefonálást is korszerűsítik majd, és ezt a hálózat bővítése révén Franciaország-szerte élvezhetik majd a felhasználók.

Aligha a videotelefon lesz a lényeg

Az Orange-vezér tehát elsősorban nem a majdani Apple tabletről nyilatkozott, hanem az operátor hálózatára terelte a szót. Az igenek - a cég hivatalos álláspontja szerint is - csupán a táblagéppel kapcsolatos találgatások létét erősítik meg, és a tévéinterjú megtekintése nélkül is egyértelmű, hogy Richard nem a készülékről árult el újdonságokat a videotelefonálás lehetőségeinek ecsetelésével.

Ez a funkció ugyanis már az iPhone-ból is kimaradt, és noha az operátorok a 3G szolgáltatás bevezetésének idején, 3-4 évvel ezelőtt nagy lehetőségeket láttak benne, nem ez bizonyult a felhasználókat meghódító, úgynevezett "killer applicationnek", vagy kulcsfontosságú szolgáltatásnak. Ennek tükrében aligha valószínű, hogy az Apple a videotelefonálás megújítására készülne, az Orange-vezér így csak afféle kitérő választ adott a kérdésre, amit kihasznált egy kis önreklámra a mobil széles sávval kapcsolatban.

Az Apple táblagépével kapcsolatban jóval hitelesebb információk láttak napvilágot a Wall Street Journal hasábjain. A lap egy héttel ezelőtt írta meg, hogy a számítógépgyártó január 27-én mutatja majd be a táblagépet San Franciscóban, ami 10 vagy 11 hüvelykes képernyővel rendelkezik, és 1000 dollárba fog kerülni. A Wired szerint az Apple időnként tudatosan szivárogtat ki információkat a pénzügyi napilapnak, hogy így mérje fel előzetesen, milyen fogadtatásra számíthat majd az új termék.