Válságkarácsony: fillérekért vehet mobilt a nagyinak

Nagyimobil
Vágólapra másolva!
Tavaly óta jelentősen bővült a kifejezetten időseknek szánt mobilok kínálata, ráadásul az óriási gombokkal felszerelt, óriási betűkkel megjelenő menüket használó készülékek jellegükből adódóan sem kerülnek sokba, és töltést is alig igényelnek. Hétféle nagyitelefont próbáltunk ki egy idősotthon lakóinak lelkes közreműködésével.
Vágólapra másolva!

A telefonok értékelésében a Margaréta Idősek Otthonának lakói segítettek nekünk, akiktől megtudtuk, hogy a menük nagy betűi mellett a kényelmes gombok is nagyon fontosak, mert a rossz ízületekkel nagyon kellemetlen érzés kemény nyomást igénylő billentyűket használni. Tesztelőink között volt olyan idős asszony, aki a munkahelyén elég telefon- és telexhangot hallott ahhoz, hogy nyugdíjas korában már ne akarjon magának mobiltelefont. Azonban olyan nagyi is segített nekünk, aki rendszeresen SMS-ezik hagyományos telefonján a családjával, és csak a makacs szóközgomb zavarja a mostani mobilján.


Nézze meg, mit gondol a célcsoport a nagyimobilokról!

Legyenek nagyok a betűk és puhák a gombok

A tesztünkben szereplő készülékeknek több közös pontja van, mint ahány különbség található közöttük. Mindegyikben van beépített elemlámpa, ami az éjjeliszekrényen tartott pohár vagy az esti gyógyszer megkeresésében lehet segítség. Az összes típusra jellemzőek a hatalmas, könnyen járó gombok és a nagy kijelző, komoly eltérések tapasztalhatóak azonban a képernyő kontrasztosságában. Végül pedig az összes készülék hátulján megtalálható az SOS-gomb, ami egy vagy több előre beállított számot kezd el hívni vész esetén, és előzetesen megadott SMS-ek kiküldésére is használható. Itthon is egyre többen tudnak arról, hogy kifejezetten idős embereknek szánt mobiltelefonok is léteznek, amit a MyPhone készülékeket forgalmazó Speedshop.hu szerint az is jelez, hogy az idén ötször annyi nagyimobilt adtak el, mint az előző évben.

MyPhone 1030 Halo

Forrás: MyPhone


Ár:
9 ezer forint kártyafüggetlenül
Jellegzetesség: beépített rádió, kapcsolható zseblámpa és billentyűzár

A lengyel-kínai gyártó legolcsóbb nagyimobilja tízezer forintnál olcsóbban is hazavihető, és óriásiak a gombjai. Sajnos a kijelző elég kicsi, és nem túl jó minőségű, a nem túl szépen formázott betűk olvasása megromlott látással már nehézkes lehet. Viszont ha olyan nagyinak vagy nagypapának keresünk telefont, akiket főként csak hívnak, ők maguk pedig legfeljebb egy-két előzetesen beprogramozott telefonszámot tárcsáznak, akkor nekik ideális.

A tárcsázást a készülék a számok magyar nyelvű felolvasásával is segíti, és van benne születésnapokról figyelmeztető funkció is, bár szerintünk egy nagyszülő ezt nem fogja tudni beállítani. A hátlapon lévő pánikgombbal előzetesen megadott rokonok, ismerősök számait lehet végigtárcsáztatni a készülékkel, amelynek töltője már a szabványos, Micro-USB formátumú.

MyPhone 1055 Retto

Forrás: MyPhone


Ár:
13 ezer forint
Jellegzetesség: integrált FM-rádió, headset is jár hozzá

Kisfelbontású, és elég rossz kontraszttal bíró monokróm képernyővel szerelték fel a gyártó olcsó nagyimobilját, ami rosszabb minőségnek tűnik a négyezer forinttal olcsóbb modellénél is. Ezen a telefonon nem lehet letiltani azt, hogy a menüpontok közötti lépegetés során mindig csipogjon a hangszóró, és az összes leokézást egy két másodperces, ám rövid idő alatt idegesítővé váló tralalázással ne nyugtázza. Ezektől a hangeffektusoktól csak akkor lehet megszabadulni, ha a telefont teljesen elnémítjuk, akkor viszont a bejövő hívást és SMS-t is rezgéssel, valamint fényeffektussal tudja jelezni.

Gombjai nagyok, de kissé pattogósak, a beépített FM-rádió használatához pedig be kell dugni az alapcsomag részét képező headsetet, amely ellátja az antenna feladatát is. Külön bekapcsolva is hagyható zseblámpája van, kapcsolóval lehet bekapcsolni a rádiót is, ezenkívül a hangerőszabályzó gomb van még a készüléken, amely szabványos, olcsó micro-USB töltővel kompatibilis, és a hátulján ugyancsak megtalálható pánikgomb.

MyPhone 1060 Grand

Forrás: Myphone


Ár:
15 ezer forint kártyafüggetlenül
Jellegzetesség: rádió, dupla ledes zseblámpa, beállítható az automatikus ki- és bekapcsolás

A Rettónál kicsit drágább, de nagyobb, így könnyebben olvasható kijelzőt tartalmaz a Grand modell. Ugyan ez a képernyő is monokróm, de könnyebben olvashatóak rajta a betűk mint az olcsóbbik készüléken, mert az ikonok és a feliratok mérete is nagyobb.
Az összerakás és a gombok minősége érezhetően jobb ezen a mobilon, a hangerő szabályzásán kívül kapcsolható zseblámpa, rádió és billentyűzár (pánikgombja is kapcsolós kivitelű), viszont még nem Micro-USB-s, hanem Nokia-szabványú töltőt használ, és a finn gyártó akkumulátora is kompatibilis a készülékkel.

MyPhone 1070 Chiaro

Forrás: Myphone


Ár:
17 ezer forint kártyafüggetlenül
Jellegzetesség: rádió, zseblámpa

Az elegáns, fehér, Chiaro fantázianévre hallgató nagyitelefont igazán jó kézbe venni. A készülékház élei le vannak kerekítve, a mobil a formája miatt tökéletesen illik a tenyérbe, gombjai pedig finoman egy síkba simulnak. Ünnepi hatása van, pedig csak gondos dizájner készítette. Az előlap kétharmadát az óriási gombok foglalják el, a piktogramokat és nagy betűket megjelenítő kontrasztos kijelző viszont még így is jól olvasható.

A Chiaro egyetlen zavaró jellegzetessége, hogy a menü ikonjai folyamatosan mozgásban vannak: a telefonkönyv lapozódik, a beállításokat jelző fogaskerekek forognak. Szerencsére a nagy betűs, egy képernyőn csak két nevet tartalmazó névjegyzékben nincs semmi mozgolódás. A telefon extráinak listája rövid: állandó fénnyel világító LED-es zseblámpa és rádió jutott a készülékbe.

Panasonic KX-TU301

Forrás: Panasonic


Ár:
20 ezer forint kártyafüggetlenül
Jellegzetesség: színes képernyő, kihangosító funkció, jár hozzá egy töltést végző praktikus dokkoló is

Méretét és külsejét tekintve leginkább egy zsinór nélküli vezetékes telefonnak tűnik a Panasonic mobilja, amelyhez egy kényelmesen használható dokkolót is mellékelnek. Ebbe elég belerakni a telefont a töltéshez, nincs szükség arra, hogy tápkábeleket kelljen dugdosni a készülék végén lévő apró lyukba, ami egy nagyimobilnál remek választás - ráadásul a szokásosnál nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelték fel.

A Panasonic-mobil egyetlen negatívuma, hogy elég nehéz, de legalább tisztességesen össze van rakva. Képernyője színes, piktogramos menüjében egyértelműen lehet mozogni. Alapesetben az SMS-funkció nem engedte az ékezetes karakterek használatát, de ezen a szövegbeviteli beállítások között egyszerűen lehetett változtatni. A telefonon külön gombok szolgálnak a hangerő szabályozására, a zseblámpa aktiválására (ez sajnos csak a gomb lenyomva tartása alatt ég) és egy kapcsolóval lehet lezárni a billentyűzetet. A hátoldali piros pánikgombbal előzetesen betáplált telefonszámokat lehet automatikusan végigtárcsáztatni a készülékekkel, és be lehet programozni azt is, hogy ezekre milyen tartalmú SMS-t küldjön ki a készülék. A telefonhoz minijack végű headsetet is lehet csatlakoztatni, és specifikációja szerint hallókészülékekkel is gond nélkül használható, gombjai azonban egy kicsivel kisebbek a rivális modellekénél.

Emporia Elegance Plus

Forrás: Emporia


Ár:
22 ezer forint Domino kártyával
Jellegzetesség: színes kijelző, Bluetooth, funkcióbillentyűk garmadája

Csak az időseknek gyárt mobiltelefont az Emporia, és ez látszik is a készülékeken. Az Elegance Pluson minden fontos funkció saját, jól megjegyezhető helyen levő funkcióbillentyűt kapott. Külön gomb nyitja az SMS-ek tárát, és külön csúszókapcsolóval lehet ébresztő módba állítani a készüléket. Dedikált gombot kapott az idősek által egyáltalán nem használt Bluetooth is, ám ez az egyetlen melléfogás.

A készülék színes kijelzőjén nagy betűkkel és piktogrammal is megjelennek az egyes menüpontok. A csengetés hangerejét sem illetheti panasz, a mobil hangszórója és a rezgőmotor által megrázott gombok egy traktorverseny közepette is jól jeleznék a bejövő hívásokat. A mobil szoftvere úgy van hangolva, hogy az új számokat is könnyű legyen felvenni. Az ismeretlen számokkal való beszéd után rögtön felajánlja elmentésüket.

MyPhone 1080 Duro

Forrás: Myphone

Ár: 25 ezer forint kártyafüggetlenül
Jellegzetesség: színes képernyő, fényképezőgép, Bluetooth, rádió

Nem a nagymamáknak, hanem inkább a számítógéppel és a mobillal meg nem barátkozó, mérnöki állásból nyugdíjba ment nagyapáknak szánhatták a MyPhone Duro fantázianevű készülékét. A mobil számos olyan funkcióval bír, amely három-négy éve még a hagyományos mobilok között is extrának számított. Van benne például Bluetooth adatátvitel - a drót nélküli headset kihangosításához -, és még egyszerűbb, egy megapixeles, fix fókuszú fényképezőgépet is építettek bele: a fotókat MMS-ben lehet továbbítani, vagy Bluetoothon lehet lementeni a mindössze négy megabájtos memóriából. Nagyobb tudása miatt a Duro bonyolultabb készülék a korábbiaknál - a főmenük mellett almenük is vannak a szoftverében -, ezért a nyugdíjas elektromérnök nagypapán kívül csak olyan nagyszülőknek érdemes ajánlani, akiknek már korábban is volt mobiljuk.

A készülék általános, nagyitelefonos jellemzői viszont jók. A kijelzőn megjelenő betűk és számok óriásiak, a mobil pedig ráadásként fel is tudja olvasni a tárcsázáskor beütött számokat. A mobil feloldásához nincs szükség számkombinációra, egyszerű tolókapcsolóval lehet aktiválni a billentyűzárat, a rádiót és a beépített zseblámpát is. Ebben a telefonban nagy teljesítményű akkumulátor dolgozik, amely még négynapnyi átlagos használat után sem jelzett merülést.

Végeredményben elmondható, hogy a nagyothalló, megromlott látású emberek már kényelmesen tudnak használni egy nagyitelefont, a gyengülő, fájós ízületekkel rendelkezőknek viszont még nem terveztek megfelelő készüléket. Őket talán majd a teljes körű beszédfelismeréssel rendelkező okosmobilok fogják kisegíteni, ha egyszer magyar nyelven is elérhető lesz a funkció.