A Google ellen indul harcba az Apple

galaxy nexus
Vágólapra másolva!
Az androidos készülékek gyártói után az Apple közvetlenül a Google ellen is pert indít okostelefonos szoftvere miatt. Az iPhone gyártójának legújabb offenzívája a Google hivatalos fejlesztői telefonja, a Galaxy Nexus ellen irányul. Az Apple szerint a Google az ezen debütáló legújabb szoftverben lekoppintott megoldásokat alkalmaz. 
Vágólapra másolva!

Az Apple által indított szabadalmi per középpontjában nem a hardver, a telefonok formaterve áll, hanem négy olyan eljárás, amit az operációs rendszerben használnak. Az eredményes per hatására nem csak a Samsung által gyártott Galaxy Nexus kerül veszélyben, hanem a telefonnal bemutatkozó Ice Cream Sandwich kódnevű Android 4.0 operációs rendszer is.

Amennyiben a bíróság az Apple-nek ad igazat, úgy az andoidos készülékeken dolgozó cégek könnyen visszariadhatnak az új szoftver használatától, így az komolyan visszavetheti a platform elterjedését.

Szoftveres megoldások szúrják az Apple szemét

Az Apple szerint megsértett négy szabadalom több különböző funkciót érint. Az első az adatformák - például születési dátumok, telefonszámok, e-mail-címek - felismerését és linkké alakítását írja le. A második a különböző adatfajtákban és szolgáltatásokban közös felületen végzett keresésről szól. Az Apple szabadalma a Siri hangvezérelt keresőt írja le, ám a cég úgy érvelt, hogy az egységes keresődobozokra is érvényes a szabadalma.

Forrás: Google
A Galaxy Nexus mellett az operációs rendszert is támadja az Apple

A harmadik szabadalom az iPhone nyitómechanizmusát ismerteti, ám kellően tág ahhoz, hogy az androidos készülékek képernyőzár funkciói megsértsék ezt. Végül a negyedik problémás szabadalom az érintőképernyős billentyűzetek szóajánló mechanizmusát írja le, amelynek javaslatait a felhasználó elfogadhatja vagy elutasíthatja.

A fentebb leírt szövegbeviteli módszer a megtévesztésig hasonlít a T9 és XT9 szövegbeviteli módokra, amelyek több mint tíz éve megtalálhatóak a mobilokon. Ezt a Google akár fel is használhatja, hogy megkísérelje megsemmisíteni az Apple szabadalmát a bíróságon.

Csapataink harcban állnak

Az Apple és az androidos gyártók közti harc az első sikeres Google-telefonok megjelenése után éleződött ki. Steve Jobs gyűlölte a Google operációs rendszerét. "Az utolsó lélegzetvételemig küzdök, ha kell, az Apple negyvenmilliárd dollárját az utolsó centig elköltöm azért, hogy ezt helyrehozzam. El fogom pusztítani az Androidot, mert az egy lopott termék. Termonukleáris háborút indítok ellene" - mondta Jobs az Androidról a halála után megjelent Isaacson-féle életrajz szerint.

Forrás: AFP
A tabletes és az okostelefonos rendszer összeolvasztását kísérli meg az Android 4.0

A mostani per már a cég új elnöke, Tim Cook vezetésével indult, aki várhatóan a Jobs által kijelölt irányvonalat fogja követni. Az első, az adatok felismeréséről szóló szabadalmat például már Jobs is sikerrel használta, hogy a HTC készülékek amerikai importját és kereskedemét ellehetetlenítse.

Hogy áll az Android?

A mobil operációs rendszer jelenleg állapotában nem ideális a Google számára. Az okostelefonokon többnyira a 2.3-as verziószámú Gingerbread kódnevű rendszer fut, a táblagépeken pedig a 3.x-es Honeycomb nevű variánst lehet megtalálni. Az Ice Cream Sandwich azért rendkívül fontos, mert ez olvaszthatja össze a két ágat. Az Android szerencsétlen alapjellemzőjévé vált felaprózottság - az emberek által használt készülékek 2.1-es Androidtól 2.3-ason keresztül egészen spéci verziókig bármit futtathatnak - megszűnése felé hat.

Amennyiben az Apple el tudja bizonytalanítani a 4.0-s rendszerre váltásban a telefongyártókat, biztosan csatát nyer. Nem engedi, hogy versenytársa összegyűjtse erőit, nem engedi rendezettebbé válni az androidos világot. Az Apple nyer vele, még úgy is, ha a világ nagyrésze veszít.