Nokia E90: közel a tökéleteshez

Vágólapra másolva!
Ahogy a fiatalabb mobilos generáció az idei évadot iPhone-hisztériában élte meg, úgy az üzleti szféra felhasználóit a Nokia legújabb, harmadik generációs kommunikátora, az E90-es tartotta lázban, mely finn újdonság - végre - nem csupán presztízsével tör ki a bizniszmobilok egyre fullasztóbb áradatából...
Vágólapra másolva!

Mert, ugye az üzlet komoly dolog. Az üzleti élet sikeres szereplői pedig bizony nem szeretik a szükségtelen kompromisszumokat. Így aztán a finnek igyekeztek legújabb biznisztelefonjukat mentessé tenni mindenfajta megszorítástól. Akik tehát az E90-es mellett teszik le a voksukat, azoknak kompromisszumokkal nemigen kell számolniuk: mindössze egy - egyaránt valós és átvitt értelemben vett - mély zsebre lesz szükségük. Merthogy a kommunikátor még mindig igen méretes készülék és legalább ennyire drága is. Mindezt leszámítva azonban - bármily szentségtörés is ezt leírni - az E90-es bizony igen közel van a tökéletes mobiltelefonhoz!

Sikersztori: tíz év, tíz kommunikátor

Bizony, immár egy évtizede, hogy elindult hódító útjára a finnek kommunikátor-sikerszériája. Az első modellt még '98 körül láthattuk Val Kilmer kezében az Angyal (The Saint) című filmben. Az akkor óriási port kavart Nokia 9000-es ősmodell óta a kommunikátor-széria hatalmas utat tett meg. Ha ez a mostani készülék nagy, akkor az akkori egyenesen óriási volt! Az azóta immár 10 tagú sorozat számos (sokszor meglepően banális) hibája ellenére minden egyes darabját töretlen lelkesedéssel fogadta az üzleti szféra. Az ily módon napjainkra már egyértelműen státuszértékkel is bíró kommunikátorsorozat pedig a 2007-es esztendőre végre teljesen kiforrott. Az E90-es ezzel együtt számos ponton jelentős változásokat hordoz magában - fizikai és belső tulajdonságait tekintve egyaránt - a korábbi típusokhoz képest.

Szoftver: azok a boldog nyolcvanasok...

Kezdjük rögtön azzal, hogy az E90-es az első olyan igazi kommunikátor, amely már nem a Symbian operációs rendszer S80-as platformján, hanem az azóta már a világ egyik legelterjedtebb okostelefon-kezelőfelületén, az S60-on fut. Ennek a megoldásnak minden kétséget kizáróan akadnak negatívumai is - ám zömében természetesen pozitív a változás.
Részben ez a váltás tette indokolttá azt is, hogy a készülék neve ezúttal nem négy számjegyből áll, mint azt korábban megszoktuk, hanem abból csupán a 90-es maradt meg és ez elé került a cég üzleti modelljeit jelölő E betű, az ESeries rövidítése. Ebben a sorozatban akad ugyan jó néhány QWERTY-modell, ám a kommunikátor az mégiscsak kommunikátor!

Hardver: hazai pálya

Szövegbeviteli szempontból itthon gyakorlatilag mindent lenyomnak a kommunikátorok - így természetesen az E90-es is. Merthogy a Nokia mobilok óriási előnye - a nagy konkurens Windows Mobile operációs rendszerrel rendelkező teljes billentyűzetes gépekkel szemben - , hogy fizikailag is a régió igényeihez igazodnak, azaz a honi piacra szánt modellek magyar feliratozású billentyűzetet kapnak. Ráadásul minden ilyen, az angol ABC-hez képest speciális karakter két gombnyomással elérhető, míg ugyanez a feladat egy Windows-os mobilnál akár 7-8(!) lenyomást is igényel - ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi a funkciót.

Forrás: [origo]
Hazai piacra

Iroda light..!

Bár az új modellben jelenlevő szövegszerkesztő program csúnyán elmarad az említett konkurens operációs rendszeren futó Word Mobile alkalmazástól, a Symbian-gépekbe kerülő QickOffice programok egyetlen mentsége az lehet, hogy a szoftver weboldalán található egy upgrade, amely állítólag használhatóvá varázsolja ezt a programot is. De természetesen a World mellett a készülék képes az Excel táblázatok, a PoverPoint prezentációk, illetve a PDF fájlok kezelésére is - így gyakorlatilag bármilyen leggyakrabban előforduló e-mail-melléklet megjelenítésére alkalmas.