Ne tévedjen el: térképek mobilra

Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal Önnel is előfordult, hogy egy idegen helyen eltévedt, s térkép hiányában gőze sem volt arról, melyik is lenne a helyes irány. Ilyen szituációkban nem csak egy profi GPS, de akár egy átlagos mobiltelefon is segíthet. Ingyenes mobiltérképes alkalmazásokat próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Noha manapság már egyre olcsóbbak a műholdas navigációs eszközök, ezeket inkább csak az autósok vásárolják. A műholdas navigáció már egyre több mobiltelefonba is belekerül, bár egyelőre még csak a drágább modellek extrájaként. Ezúttal annak néztünk utána, mihez lehet kezdeni egy átlagos mobillal, ha valahol eltéved az ember.

A Google Maps-et legtöbb olvasónk bizonyára már ismeri, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a keresőóriás szolgáltatását mobiltelefonról is el lehet érni. Jó hír, hogy bár korlátozott mértékben, de egyszerűbb, vagy akár monokróm kijelzős készülékkel is használni lehet az alkalmazást.

Kiindulópontként érdemes a http://mobile.google.com címet begépelni a készülék böngészőjébe: a magyar nyelvű kezdőlapon két helyen is szerepel a Térkép menüpont, ezek közül az elsőt kell kiválasztani, a második egy letölthető programot takar, amelyet egy kicsivel lejjebb mutatunk be részletesen.

Ha csak alapmobilja van

A wapos Maps elvileg magyar nyelvű, a gyakorlatban azonban angol-magyar hibrid nyelven kommunikál a felhasználóval. Némileg nehezíti a használatot, hogy a hagyományos GPS-ekkel ellentétben a rendszer nem tudja, hol tartózkodunk: ezért manuálisan kell betáplálni az indulási és a célcímet, a város nevét, esetenként vesszővel elválasztva az országot is angolul.

Forrás: [origo]

A keresett útvonal leírása egyszerű szövegként angolul instrukciókkal jelenik meg, ehhez hasonló üzenetek formájában: Turn right to Andrássy út - 1.0 km. Elvileg hotelek, éttermek és más érdekes helyek után is lehetne kutakodni, de ez egyelőre még a webes verzió esetén sem működik Magyarország esetében. Összességében a wapos Google Maps nem éppen egy csúcstechnológiás megoldás, sokszor nem volt hajlandó útvonalat generálni, cserébe viszont nem generál túl sok adatforgalmat - vizuális típusok kerüljék. Itt ki is tudja próbálni böngészőből.

Ha egy jó helyet keres

Szintén szöveges alapú szolgáltatást nyújt a http://wap.jo-hely.hu címen elérhető wapoldal, így ez bármilyen készülékkel használható. Az alkalmazás valójában egy útvonalajánló és egy szolgáltatáskereső elegye, amely az "egyszerű, de célszerű" mottó mentén haladva készült. Indulásként meg kell adni a tartózkodási helyünket: az első mezőbe az utcanevet és házszámot, a másodikba pedig a város nevét kell bepötyögni. A harmadik menüpont alatt ki kell választani, hogy 1, 2, 5, 10, 20 vagy 50 kilométeres körzetben keressen a program, a negyedikben pedig azt, hogy pontosan mit. Ez lehet egyebek között bank, albérleti lehetőség, buszmegálló, cukrászda, étterem, nyilvános illemhely, de akár látnivaló, sípálya vagy szelektívhulladék-gyűjtő sziget is.

Forrás: [origo]

Miután a paramétereket rögzítettük, kattintsunk az Elküld-re: néhány másodperc után megjelennek a feltételeknek megfelelő találatok. A mellettük zárójelben látható szám azt jelzi, hogy korábban az oldal Google Mapsre épülő webes változatában hányan jelölték jónak az érintett helyet.

Ha a listából kiválasztjuk az egyik találatot, számos hasznos infomációhoz jutunk. Elsőként a tartózkodási pontunk és a kijelölt hely közötti távolságot, majd egy rövid ismertetőt kapunk. Ezt követően a tájékozódáshoz geográfiai segítséget is biztosítanak: a program hajszál pontosan meghatározza, északhoz képest merre és hány fokot kell elfordulnunk, hogy a kiválasztott hely felé nézzünk. Végül azt is leírja, hogy melyik irányba indulva hány kilométert kell megtennünk, hogy biztosan ne tévedjünk el.

Tapasztalataink szerint az alkalmazás jól használható, bár jelenleg leginkább csak szórakozóhelyek keresésére alkalams. Tesztjeink során egyébként az oldal nem jelent meg mindegyik mobil böngészőjén, s időnként hibaüzenetekkel fogadott. Mindezek ellenére a wapos Jó-hely gyakran jól jöhet, bár a benne szereplő érdekes helyek száma még elég kevés. Ezen a wap-emulátoron akár már most ki is próbálhatja, ha begépeli a címét a Go! feliratú gomb elé.

Ha komolyabb mobillal rendelkezik

Néhány sorral feljebb említettük a letölthető mobilos Google Maps kliensprogramot. Az alkalmazást a legtöbb Javát támogató, vagy Symbian Series 60, Windows Mobile vagy Palm OS-t használó készüléken futtatni lehet (néhány fajta készüléken akár GPS-navigációra is képes).

Szerencsére az oldal automatikusan detektálja a látogató készülékét, így elegendő rákattintani a letöltés linkjére, mindenki a megfelelő verziót töltheti le automatikusan. Az indítás előtt nem árt tudni, hogy bár maga az alkalmazás díjmentes, a műholdképes nézet használata igen komoly adatforgalmat generálhat, így egy-két megás wap-csomaggal nem ajánlott használni, csak valamilyen több gigabájtos konstrukcióval (szerencsére a szoftver egyébként jelzi a letöltött képek méretét használat közben).

Forrás: [origo]

Indítás után a program Észak-Amerikát mutatja felülről, Magyarországot a kurzorbillentyűkkel kell célba venni - szerencsére a szoftver mindig megjegyzi az utolsó állapotot, így ezt a keresést elég egyszer elvégezni.

Bár az érdekes helyek keresése a megfelelő adatbázis híján a szoftverrel is gondokba ütközik, a Google Maps for Mobile egy jól használható program, az kis képernyő ellenére aránylag könnyen le lehet olvasni az utcaneveket, és még az egyirányú utcák is jelölve vannak. Az apró célkereszt a webes változathoz hasonlóan működik: a telefon irányító gombjai segítségével mozoghatunk jobbra, balra, fel és le. A kiválasztásra predesztinált gombbal - az N70 esetében ez a középső billentyű - nagyíthatjuk ki (Zoom +) a kiválasztott térképrészletet, míg a jobb oldali választó gombbal tudunk ismét hátrálni (Zoom -).

Extra funkcióként a programmal akár útvonalat is lehet generáltatni, ehhez elég bepötyögni a kiindulási pontot és a célállomást (városnévvel együtt). Az útvonaltervező programokhoz hasonlóan a főbb csomópontokat feltünteti - ezek között az 1-es és a 3-as gombokkal vagy a nyilakkal mozoghatunk előre és vissza - melyek jelentősne megkönnyítik az eligazodást.

A mobilos Google Maps egy nagyon jó program, hátrányát igazából csak az érdekes helyek gyakorlatilag teljes hiánya képezi, használatakor emellett érdemes észben tartani, hogy jelentős adatforgalmat generál.

Ha spórolna a mobilinternettel

Nem akar mobilinternetre költeni? Sebaj, ha a fővárosban kószál, erre is találtunk megoldást. A Virtual Pocket Map (VPM) névre hallgató, Javában írt Budapest-térképből nemrég készült olyan verzió, amely már nem csak Sony Ericsson, hanem egyéb készülékeken is futtatható. Legnagyobb előnye, hogy alapból magában foglalja a főváros térképét, tehát használatához nincs szükség mobilinternetes kapcsolatra sem (ennek hátulütőjeként viszont nem is frissülnek rajta a forgalmi változások).

Forrás: [origo]

A hazai fejlesztésű programot is többféle készüléken kipróbáltuk, s mindegyiken el is indult, legfőbb rendszerigénye, hogy legyen számára 8 megabájt hely a telefon memóriájában vagy a berakható memóriakártyán. Ez az alkalmazás alapfunkciókat kínál, ki- és be lehet vele zoomolni az 1 és 3 gombokkal, menüjéből pedig utcakereső érhető el. Sajnos ez utóbbiról próbáink során kiderült, nem tartalmaz minden fővárosi utcát, előfordult, hogy a képernyőről leolvasható nevet sem talált meg.

Ingyenszoftvernek ne nézd a fogát: mivel a VPM letöltése és használata sem kerül semmibe, az utcákat pedig a térképen mozogva is meg lehet találni, nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra. A profibb felhasználók a honlapján néhány bónusz térképfájlt is letölthetnek, ezek telepítéséhez, és az esetleges hibaelhárításhoz ugyancsak ott található információ. Egy olvasónk azt is jelezte, hogy a Seria.hu oldalról regisztrációt követően rengeteg magyar és külföldi Java-térképet lehet letölteni, melyek közt hazai hegységek turistatérképei is megtalálhatók

Forrás: [origo]

Végezetül a mobiljukat bütykölő ínyencek figyelmébe ajánlunk még egy szoftvert, az ugyancsak ingyenes, Javában írt Mobile GMaps programot, amely Bluetooth-os GPS-eket is kezel. Legújabb verziójából sajnos már kikerült a Google Maps térképe, viszont van helyette Yahoo! Maps, Windows Live Local, Ask.com és Open Street Map. Ugyancsak olvasói ajánlat még a bizonyos Nokia, illetve Windows Mobile 5-ös telefonokon futtatható Smart2Go, amelyet Nokia Maps néven korábban már bemutattunk.