A kreativitás nyert a mobilnetnetpályázaton

Vágólapra másolva!
A T-Mobile szélessávú mobilinternet-szolgáltatása inspirálta azokat az egyetemistákat, akik a mobilszolgáltató MobilNet-pályázatán elindultak és első helyezést értek el.
Vágólapra másolva!

Mádi Gábor, Andrejkovics Zoltán és Czene Márta - három különböző egyetem hallgatója, mégis van egy közös tulajdonságuk: nem csak hogy részt vettek a T-Mobile szélessávú mobilinternet-pályázatán, de még olyan pályamunkát is készítettek, amellyel kiérdemelték a zsűri figyelmét is. Első helyezettként értékes notebookot nyertek mobilinternet-előfizetéssel.

"Az internet és most már a mobilinternet is, számos új lehetőséget kínál az audiovizuális művészetek számára" - vallja a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanuló Czene Márta, aki pályázatával ezt be is bizonyította. Egy olyan közösségi site ötletét vetette papírra, ahová a felhasználók a városban járva beküldhetnék épületek fotóit szélessávú mobilinternet segítségével. "A pályaművem Budapestről készült régi, a múlt századtól kezdődően készült fotók közismert témáinak újrafotózásáról, illetve egy ehhez kapcsolódó gyűjtemény kialakításáról szólt.

Ha valaki beregisztrál a weboldalon, akkor kap egy félig üres albumot, amelynek minden oldalán üres képhelyek vannak, és az első kocka helyén minden oldalon egy nagyon régi városkép szerepel. A felhasználóknak ezeket a nevezetességeket, épületeket kell újrafotózniuk. Például van egy fotó a Nyugatiról, és hogyha ő ezen a környéken jár valahol a városban, akkor a telefonján kap egy figyelmeztető üzenetet, hogy most újrafotózhatná a Nyugati-pályaudvart. Ha ez megtörtént, akkor mindössze egy gombnyomás és a fotó feltöltődik a webes albumába, és a többi üres képkocka pedig kitöltődik azokkal a képekkel, amelyeket ugyanott készített a többi felhasználó.

Forrás: [origo]
Czene Márta

Úgy képzeltem el ezt az oldalt, hogy bővíthető lehetne, tehát hogyha van egy olyan hely vagy épület, ami neked fontos vagy tetszik valamiért és tudod, hogy le fogják bontani, akkor lefényképezheted és ezzel egy új oldalt indítasz nem csak a saját albumodban, de mindenkiében, aki regisztrált" - foglalja össze munkájának lényegét az egyetemista. Ő - csakúgy mint a másik két egyetem győztes diákja - azt mondja, hogy van olyan egyetemi órája, ahová magával tudja vinni a T-Mobile-tól nyert notebookot.

Erre készül a Budapesti Corvinus Egyetem ötödéves közgazdász hallgatója, Andrejkovics Zoltán is, aki szerint: "manapság a nagyobb egyetemeken már gyakran használnak notebookot, meglepő módon fejlettek vagyunk ilyen téren. Azon már régen túlléptünk, hogy furcsán nézzenek rád, ha notebookkal ülsz be egy előadóba". Zoltán dolgozatában egyébként azzal foglalkozott, hogy mire is használható a gyakorlati életben, például a jövőben itt Magyarországon a harmadik generációs mobiltechnológia és a szélessávú mobilinternet a tartalomszolgáltatás szintjén vagy éppen a mindennapi felhasználók számára. A közgazdászhallgató pályamunkája valóságos ötletcsokor, arról hogy milyen új fejlesztésekkel és üzleti modellekkel lehetne még népszerűbbé tenni a szélessávú mobilinternet szolgáltatást.

Ilyennek nevezi a dolgozat a QR Code nevű technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a telefonunkkal vonalkódokat olvassunk ki, és így kapjunk további információkat a figyelmünket felkeltő hirdetéshez kapcsolódó weboldalról. "Ezenkívül a 3G-technológia elterjedésének felgyorsítására felvetettem azt is, hogy a 3G-s technológiához fűződő szolgáltatásokat (mobiltévé, mobilinternet) a Triple Play - ugyanazon hálózaton keresztül szolgáltatott telefon-, internet- és televíziócsomagokhoz hasonlóan értékesítsék." Andrejkovics Zoltán emellett többek között még arról is írt, hogy a mobiltelefont az oktatásban is hangsúlyosabban használni lehetne. Például meg kellene teremteni, hogy a vizsgákra mobilról is jelentkezhessünk, és hogy ugyanezen eszközzel is lekérhessük a tanulmányi eredményeinket, amihez most még számítógépre van szükség.

Mádi Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem másodéves villamosmérnök hallgatója a MobilNet pályázatra írt dolgozatában egy új, a felhasználók kényelmét segítő technológia ötletéről írt. "Egy olyan megoldást kerestem, amelynek segítségével bárki egyszerűen létrehozhat saját magának vagy cégének egy kifejezetten telefonra készített mobilweboldalt. Az oldalak szépen formázhatók, sőt képeket, fájlokat és RSS hírcsatornákat is adhatunk hozzájuk. A cél, hogy egy cég, vagy magánszemély ne csak weben, hanem mobilweben is meg tudjon jelenni. Egy olyan asztali webböngészővel elérhető portálról van szó, ahol regisztráció után létre lehet hozni a mobilweboldalakat, amelyek telefonról egyszerűen elérhetővé válnak az aktiválást követően."

Arra a kérdésre, hogy miért nevezett be a MobilNet pályázatra, a leendő villamosmérnök így nyilatkozott: "Már több hasonló ötletem is volt, és nagyon megörültem neki, amikor megláttam a pályázati felhívást, és végre megvalósíthattam, amit már régóta szerettem volna. Egyébként nem csak azért örültem a kezdeményezésnek, mert már régóta erre vártam, hanem mert szerintem nagyon fontos, hogy valamilyen módon a magántőke belépjen a felsőoktatásba, és olyan embereket képezzenek az egyetemeken, akikre az iparnak ténylegesen szüksége van.

Szerencsére ezt egyre több cég és egyetem ismeri fel, és örülök, hogy egy ilyenen én is részt vehettem. Egyébként kedvelem a kihívásokat, és mindig szeretek valami mással is foglalatoskodni az egyetem mellett. Például idén szeptemberben elindítottam egy egyetemi hír- és apróhirdetés portált, amelyet teljesen egyedül fejlesztettem, korábban pedig készítettem már wap-ra is egy portált. Azt hiszem, ezekből tud az ember a legtöbbet tanulni."

A MobilNet-pályázatról

A T-Mobile a 2007/2008-as tanévben indított mobilinternettel kapcsolatos programot a hazai felsőoktatás támogatására, a vállalat és a felsőoktatási intézmények, illetve hallgatóik kapcsolatának bővítésére, a mobil szélessávú szolgáltatások megismertetésére. A program részeként a távközlési szolgáltató tavaly október első felében három budapesti felsőoktatási intézmény hallgatói számára pályázatot hirdetett mobil szélessáv témakörben, valamint mobilinternetezésre alkalmas eszközöket ajánlott fel az érintett egyetemek számára.

A három egyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Magyar Képzőművészeti Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet érintő "MobilNet Pályázat" pontos témáit - a mobilinternet témaköréhez szorosan kapcsolódva - az egyetemek oktatói és a T-Mobile szakemberei közösen határozták meg, természetesen mindhárom egyetemen az adott intézmény profiljához illeszkedően. A pályázatok elbírálását mindhárom intézmény esetében külön erre a célra felállított háromtagú rangos szakmai zsűri végezte, amely az egyetem képviselője mellett egy külsős és egy T-Mobile-os szakértőből állt.

A T-Mobile felajánlása révén a pályázat első, második és harmadik helyezettjei - mindhárom intézmény esetében - 1-1 Fujitsu-Siemens laptopot kaptak, továbbá az első helyezettek két, a második helyezettek egy, míg a harmadik helyezettek félévig ingyenesen internetezhetnek a T-Mobile magyarországi hálózatán, így a szélessávval lefedett területeken is.

A T-Mobile felsőoktatási programja 2008-ban is folytatódik.