Mobilhálózatot építenének a Holdon

Vágólapra másolva!
Az Associated Press beszámolója szerint a NASA és a British National Space Center mobilhálózat létesítését tervezi a Holdon. A rendszer az égitest déli sarkára tervezett bázison élők használhatják majd.
Vágólapra másolva!

A MoonLite névre hallgató projekt keretében a tervek szerint 2012 tájékán lövik fel annak a műholdnak a prototípusát, amely garantálja a kommunikációt a 2020-ra tervezett Hold-bázis jövőbeni lakói számára. A műhold az Inmarsat műholdas kommunikációs hálózathoz hasonlóan működik majd, írja a News.com

"A robotok és az űrhajósok a bázistól eltávolodva is dolgoznak majd a planétán, szükségük lesz egy kommunikációs rendszerre. Amire gondolunk, az teljesen hasonló ahhoz a telefonrendszerhez, ami a Földön működik" - nyilatkozta David Parker, a BNSC igazgatója.

A MoonLite-program egy vagy két műhold használatát tervezi, de ez tovább növelhető 4-5-re, ha nagyobb terület lefedésére lesz szükség. A rendszer a Holdon élők számára biztosítja majd a mobiltelefonálás, sms-ezés lehetőségét, emellett adatátvitelre - így mms-ezésre - is alkalmas lesz, bár a rendszer igen lassú, 2-3 kilobit/s-os sebességet biztosítana, amelynél már a többéves földi készülékek is jóval gyorsabbak.