A mobilnet kiszorítja a wifi-hotspotokat

Vágólapra másolva!
A mobilinternet terjedésével a wifi-hotspotok a nyilvános telefonok sorsára juthatnak - legalábbis az Ericsson szerint.
Vágólapra másolva!

Johan Bergendahl, az Ericsson marketingvezetője egy stockholmi konferencián tartott nyitóelőadást, amelyben elmondta: idén Ausztriában a mobilszélessávú hozzáférések száma várhatóan meghaladja a vezetékesekét, Svédországban pedig a legnépszerűbb telefonkészülék egy USB modem. Ahogy egyre többen kezdik használni a mobil szélessávot, a hotspotokra már nem lesz szükség. "A nyilvános hotspotok, mint amilyenek például a Starbucks kávézókban, lassan olyanok lesznek, mint a telefonfülkék a szélessáv korszakában" - mondta Bergendahl.

"A mobilinternetezés terjedését több tényező segíti" - folytatta. "Az egyik az árak csökkenése: Ausztriában, Dániában és Svédországban például az átlagos havidíj csupán 20 euró. Egy másik tényező az Ericsson által is támogatott HSPA- (High Speed Packet Access) technológia terjedése. Egyre több notebookba építik be, nemrég a távközlési vállalat a Lenovóval kötött ilyen irányú megállapodást."

Vannak azonban hátráltató tényezők is, például a roaming. A szolgáltatóknak megoldást kell találniuk a külföldi használat magas díjaira, például úgy, hogy napidíjat számolnak fel. Tarthatatlan ugyanis az a jelenlegi állapot, hogy nem tudjuk, mennyit fogunk fizetni a külföldi használat miatt. Javítani kell a lefedettségen is, habár Bergendahl összeesküvést sejt. "Bizonyára sosem ismernék el, de gyanítom, hogy a szállodák szándékosan árnyékolják a jeleket. Az adatforgalmat üzleti lehetőségnek tekintik" - mondta.

(ComputerWorld)