MDA Compact IV- és Vario IV-bemutató

Vágólapra másolva!
A szerdai napot a T-Mobile meghívásának eleget téve Münchenben töltöttük, ahol a szolgáltató és a HTC bemutatta legújabb készülékeit, az MDA Compact és Vario család legújabb darabajait, ismertebb nevén a HTC Touch Diamondot.
Vágólapra másolva!

A München belvárosában egy elegáns BMW-szalonban megtartott rendezvényen jelen voltak hat T-Mobile-ország szakmai újságírói, illetve előadást tartott Eva Miners, a T-Mobile International ügyvezető igazgatóhelyettese és Florian Seiche, a HTC európai alelnöke. A rangos esemény apropóját három rendkívüli készülék bemutatója adta.

Fotó: Simon Péter
Eva Miners, a T-Mobile International ügyvezető igazgatóhelyettese és Florian Seiche, a HTC európai alelnöke

MDA Compact IV

Az új MDA Compact IV valójában a HTC friss csúcskészülékének, a HTC Touch Diamond-nak a megfelelője, amelynek elődjéből a HTC Touch-ból, már több millió példány talált már gazdára. A teljesen új kezelőfelülettel felszerelt készülék jóval kecsesebb, mint elődei, divatos előlapja első blikkre a hasonlóan fényes Samsung U600-ra emlékezetet. A VGA kijelzővel rendelkező telefon csodálatos minőségben jelenít meg fényképeket és videókat, de igazán az új 3D-s animált kezelőfelület fokozza a felhasználói élményt. A HTC jelenlévő képviselőjétől megtudtuk, hogy az új szoftver megalkotásakor az volt a cél, hogy lehetőleg minél látványosabb és divatosabb megjelenését kapjon az új keretrendszer, illetve, hogy a továbbiakban nem kell használnunk a Windows Mobile Start gombját, ahhoz, hogy elérhessük a telefon különféle funkcióit.

A telefon igen kisméretű, mindössze 12 milliméter vastag és 98 grammot nyom a mérlegen. A 900 mAh-ás akkumulátorral elvileg hetekig üzemképes a telefon, de erről inkább a részletes teszt után nyilatkoznánk. A 3G támogatással felszerelt készülék alkalmas videotelefonálásra az előlapon elhelyezett kamerával, és újdonság, hogy támogatja a jelenlegi leggyorsabb HSDPA hálózatot is, így akár 7,2 Mbit/sec sebességgel tudunk letölteni. A megújult böngészőnek köszönhetően már valóban teljes terjedelmében jelennek meg a kijelzőn a weboldalak és nem kell egyik irányba sem görgetnünk, elegendő az elolvasni kívánt területre nyomni az ujjunkkal, és az adott részt ki tudjuk nagyítani, így válik olvashatóvá a szöveg, amelyet a telefon azonnal egy oszlopba rendez - rendkívül látványos és élvezetes a webet böngészni ezzel az új megoldással.

A beépített Qualcomm processzor 528 Mhz-es, amelyhez 256 MB ROM és 128 MB RAM párosul. A belső flash memória 4 GB-os terjedelmet ölel fel, amelyen rendkívül sok fajta tartalom tárolható. Az MDA Compact IV kijelzője 2,8 colos TFT LCD, 640x480 pixel felbontású, érintés érzékeny és színekben gazdag, éles képpel rendelkezik. A Windows Mobile 6.1 operációs rendszert futtató eszköz kezelőfelülete rendkívül látványos, az animációk gyönyörűek és egy ujjal is vezérlehető a legtöbb funkció.

A telefon hátlapja épített CMOS kamerával maximálisan 3,2 megapixeles képeket tudunk készíteni, és ki tudjuk használni az autófókusz adta lehetőségeket is. A Compact IV-be még egy GPS-adóvevőt is sikerült belepréselni, amellyel akár leválthatjuk az autónkban lévő navigációs megoldást is.

MDA Vario IV

A Vari IV gyakorlatilag a Compact IV teljes QWERTY billentyűzettel felszerelt változata, amely fényévekkel előrébb jár megjelenés terén az elődmodellhez, a MDA Vario III-hoz (HTC Kaiser) képest. A kecses telefon 18 milliméter vastag és 160 gramm a tömege. A külső szempontjából rokon Compact IV-hez képes hardveres szempontból a megemelt beépített memória (512 ROM, 256 RAM) jelent különbséget, illetve nincs benne flash memória, ellenben microSD kártyával bővíthető a tároló kapacitás. A telefon Windows Mobile 6.1-el rendelkezik, tartalmazza a HSDPA-t, a 3G-t és a wifi-t is. A kijelző és az új 3D-s kezelőfelület teljes mértékben megegyezik a Compact IV-vel. A Vario IV első sorban azoknak az üzletembereknek készült, akik sok e-mailt írnak és fogadnak, illetve fontos számukra a mobil internet.

Ameo 16GB

Az Ameo első sorban rendkívül méreteivel és 16 GB-os belső memóriájával véteti magát észre. Az új Ameo 133x98x16 milliméteres fizikuma nem éppen átlagos, ahogy a 360 grammos tömeg sem mondható pillekönnyűnek. A telefon támogatja az 54 Mbit/sec-es wifi hálózatokat, az 1,8 Mbit/sec sebességre képes HSDPA-t, rendelkezik 3G-vel és 3 megapixeles CMOS kamerával, illetve egy 624 Mhz-es Qualcomm processzorral is. Az Ameo támogatja a különféle üzenetküldési megoldásokat (push e-mail, POP3, IMAP4), illetve tartalmazza a legújabb, 6.1-es Windows Mobile operációs rendszert. Az 5 colos VGA felbontású TFT LCD kijelző természetesen érintés érzékeny.

Fotó: Simon Péter
Hamarosan részletesen bemutatjuk

A sajtótájékoztató végeztével gazdagabbak lettünk egy T-Mobile Compact IV-vel, amelynek tesztelését már meg is kezdtük, és hamarosan részletesen bemutatjuk. Az eszközök magyarországi megjelenésével kapcsolatban megkerestük a T-Mobile hazai képviseletét, de konkrét információval nem tudtak szolgálni az illetékesek.

Simon Péter