Blackberry-riválist dob piacra a Palm

Vágólapra másolva!
Európában a Vodafone és a Teltsra kezdi meg az új Palm forgalmazását, amely Windows 6.1 operációs rendszert, HSDPA-t és wifit, illetve 2 megapixeles kamerát is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A Palm továbbra is a Windows Mobile operációs rendszer mellett teszi le a voksát. Azt már láthattuk a Treo 700w sikere kapcsán, hogy az egykor szebb napokat látott PDA- és mobilgyártó jövője a Windows-alapú készülékekben rejlik, pedig a cég saját operációs rendszere, a Palm OS villámgyors indulásáról és gyors futásáról volt ismert. Ugyanakkor a gyártó a hagyományos PDA-k kihalásának közeledtével már idejében átállt az okostelefonok fejlesztésére, kezdve a legendás Treo 600 vagy Treo 650 készülékekkel.

A Palm Treo Pro ellenben már egy ízig-vérig kiforrott windowsos modell, amelyre ráadásul a legújabb, már az új látványos kezelőfelülettel felszerelt 6.1-es verzió került, amely megbízhatóbb működést, magasabb szintű felhasználói élményt, illetve fejlettebb vezeték nélküli eszközkezelést ígér a korábbi kiadásoknál. A Palmot korábban számos kritika érte, hogy az adatkommunikációs lehetőségek között igen szűkös a támogatottság, ellenben a Treo Pro kapcsán nem érheti szó a ház elejét: az újdonságban ugyanis megtalálható a jó öreg 3G, a HSDPA és a wifi is. Az egyetlen probléma, hogy a telefon kijelzője sajnos továbbra is csak 320x320 pixeles, így a weboldalak megtekintése továbbra is igen körülményes. Bár, amennyiben sikerülne adaptálni a Palm operációs rendszerből ismert Blazer névre keresztelt böngészőt a microsoftos környezetbe, ez nem is lenne olyan nagy gond.

Az készülék hátlapjában 1600x1200 képpont méretű, vagyis két megapixeles fotók rögzítésére alkalmas kamera található. A kijelző alatt természetesen teljes QWERTY billentyűzet terül el, amellyel igen gyorsan lehet szövegeket bevinni a készülékbe. A belső 256 megabájt memóriából 100 megabájtot lehet szabadon felhasználni, de egy miniatűr SD kártyával akár 32 gigabájtig bővíthető a kapacitást. A 133 grammos készülékbe még egy A-GPS-t is sikerült belepréselni, így az autósnavigáció is megoldható a csúcskészülékkel.

Az elsősorban sokat utazó üzletembereknek szánt készülék hozzávetőlegesen 100-120 ezer forintért lesz megvásárolható hálózatfüggetlen változatban. A Palm Treo Prót elsőként Ausztráliában és Európában lehet megvásárolni a Telstra és a Vodafone kínálatában.