Gryllus Dorka: "a díszlet változik, az ember nem..."

Vágólapra másolva!
Gryllus Dorka már mikor 2003-ban szabadúszóvá vált, akkor is sok időt töltött Németországban. Többször dolgozott Rolf Schübel német rendezővel, aki felvetette az ötletet: mi lenne, ha Dorka belevágna egy németországi karrierbe? A színésznő ma már Berlinben él és dolgozik. Mi  arról kérdeztük a színésznőt, hogy családjától távol milyen szerepet tölt be életében a világháló, hogyan látja a modern technika szerepét a művészetben és a mindennapokban.
Vágólapra másolva!

Az Irina Palmot egész Európában ismerik. Neked mit jelent ez a film?
Nagy örömmel vettem részt benne, élveztem a forgatást. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egyáltalán megkaptam ezt a szerepet.

Milyen volt a film visszhangja itthon?
A mai napig nagy sikerrel megy a film a világ több országában, így egy kicsit sajnálom, hogy Magyarországon csak két kópiával játszották - két moziban. Úgy tudom, hogy nemsokára megjelenik DVD-n, bízom abban, hogy egyre többen látják majd.

Mennyiben más a berlini életed az ittenihez képest?
Mindenképpen nyugodtabb. Van időm azzal foglalkozni, amivel igazán szeretek. Ha Berlinben leülök valakivel beszélgetni, 1-2 órát is eltöltünk anélkül, hogy bárkinek megcsörrenne a telefonja....

Hogyan tartod a kapcsolatot a családoddal, barátaiddal?
Telefon, Skype, internet.

Ezek szerint az internet fontos kelléke az életednek?
Inkább úgy mondanám, hogy szükségem van rá, de nem vagyok egy internet-junkie. Leginkább egy praktikus eszköznek tartom. Szeretem a hivatalos dolgokat a világhálón intézni, valamint, ha szükségem van valamilyen információra, szintén az interneten böngészek. Ezen keresztül tartom a kapcsolatot a szeretteimmel, de ha van lehetőségem, sokkal szívesebben találkozom személyesen, és ülök három órát anélkül, hogy megszólalna a mobilom. Nekem ez sokkal nagyobb örömöt okoz, mint elektronikus leveleket váltani.

Hogyan látod: az internet segít a kultúra terjedésében?
Egyértelműen segít, hiszen ezen keresztül könnyebben jut el az információ a megfelelő helyre - azonban a tartalmakat tudni kell megszűrni, mert olykor felszínesek, és kontrollálatlanok az információk. Egy csomó olyan adat van fenn a világhálón, ami nem igaz, ami káros, vagy ami törvényellenes. Tény, ha a művész jól csinálja, akkor az internet sokat segíthet a művészetének terjedésében, de láttam már számtalan kamuoldalt is. Nem egy példát tudnék arra mondani, amikor valaki valótlan állít magáról a weben - mivel senki sem jár utána, senki sem ellenőrzi. Sajnos, bárki eladhatja magát bárkinek, bármilyen imázs felépíthető, anélkül, hogy azt akárki is ellenőrizné. Amíg nincs meg a megfelelő kontrollrendszer, számomra ez az egész olyan, mintha kiszabadult volna egy szellem a palackból, amit senki sem tart kézben.