Új mobilnet-szolgáltató jelenhet meg Magyarországon

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság új mobilszolgáltatók piacra lépését lehetővé tevő pályázatokat hirdetett meg, így tovább élénkülhet a fogyasztókért folytatott versen a mobilinternet-piacon.
Vágólapra másolva!

A pályázatok nyomán a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és szerezhet 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot. Ezek közül az egyik aspiráns hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a már a piacon lévő három mobilszolgáltató. A másik pályázó pedig arra a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot, amelyet jelenleg a Vodafone tesztel egy esetleges mobilinternet-szolgáltatás kifejlesztése céljából. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internetellátását javíthatná.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására is. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettsége, illetve hogy tovább csökkenjenek a havi mobilinternet-előfizetési díjak. Az új mobilszolgáltatók megjelenése, és a 26 GHz-es frekvenciatartomány ezzel egyidejű megnyitása erősítheti a versenyt a mobil- és szélessávú internet piacán, és javíthatja az internet-lefedettséget az ország hátrányos helyzetű térségeiben, így a ritkán lakott településeken is.

Ma Magyarországon száz főre 116,4 mobiltelefon-előfizetés, száz háztartásra pedig mintegy 40 szélessávú internet-előfizetés jut. Az ADSL és a kábelmodemes internet-hozzáférések aránya egyre inkább kiegyenlítődik, miközben a hazai és az európai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a jövőben a szélessávú internetpiacon egyre nagyobb szerep jut a vezeték nélküli, mobilitást is kínáló megoldásoknak.