Vágólapra másolva!
A Mobil Konferencia 2008-on több mobilfizetési megoldás is bemutatkozott. Hogy melyik lesz a befutó, azt még nem tudni, most a szlovén Halcom ötletéről lesz szó.
Vágólapra másolva!

A szlovén Halcom egy rendkívül egyszerű megoldást mutatott be az idei Mobil Konferencián. A felhasználó vásárláskor kap egy sms-t, melyben szerepel az adott termék neve, az ára, és a vásárlás helyszíne. Miután a saját egyedi PIN-kódjával jóváhagyta a tranzakciót, már érkezik is a jóváhagyó üzenet, amelyet egyfajta blokként lehet eltárolni. A Balkánon egyre népszerűbb megoldás alapja, hogy az előfizető rendelkezik egy, a sim-kártyára telepített egyedi azonosítóval.

A gyors telepítés után a továbbiakban az arra alkalmas kasszáknál már nem kell készpénzzel vagy bankkártyával szenvedni, ugyanis a tranzakció jóváhagyása egykezes műveletté egyszerűsödik: mindössze egy PIN-kód megadása szükséges az azonnali vásárláshoz.

A szolgáltatás igénybe vételéhez természetesen meglévő bankszámlaszámra és némi egyenlegre is szükség van, amelyről gyakorlatilag egy sms-sel lehet összeget átutalni, például az adott bolt számlájára. A SIM-kártyára feltelepített úgynevezett WPKI (wireless public key infrastructure) segítségével nem kell a komplett telefont lecserélni, mindössze rendkívül régi SIM-kártyák esetén át kell váltani egy új, nagyobb tárolókapacitással rendelkező verzióra. Alapesetben a ma kapható kártyák mindegyik alkalmas egy ilyen azonosító tárolására, amellyel a bank irányába lehet prezentálni, hogy valóban a jogosult személy veszi igénybe ezt a megoldást.

A rendszer előnye, hogy más megoldásokkal szemben gyorsan és olcsón implementálható mind az adott boltban, mind a bank esetében. A Halcom megoldása a vásárlót, a boltot és bankot köti össze saját információs rendszerével, amely egy webes felületen keresztül folyamatos lehetőséget biztosít arra, hogy megtekinthesse a felhasználó az egyenlegét.

A szolgáltatás hátránya, hogy az sms nem minden esetben érkezik meg a célkészülékre, és ha meg is érkezik, maga a jóváhagyás már nem 100% hogy el is jut a pénzintézetig. Túl azon, hogy a felhasználók gyakran törölnek üzeneteket, az sms-ben történő pénzügyi tranzakciók egyelőre korántsem tekinthetők biztonságosnak.