415 millióan mobilinterneteznek a világon

Vágólapra másolva!
2008 végén közel 4 milliárd mobil-előfizetés létezik világszerte - derül ki a tengerentúli mobilipart tömörítő 3G Americas szervezet statisztikáiból. Az Informa piacelemző cég szerint ezeknekcsaknem 10 százaléka a mobilinternetet is aktívan használja.
Vágólapra másolva!

A Föld lakosságának igen jelentős százaléka használ mobiltelefont - 4 milliárd mobilelőfizetés létezik jelenleg globálisan. A GSMA szervezet, amely csak a GSM és a 3G szabványokat számlálja, aktuálisan 3,5 milliárd előfizetőre teszi a világ mobilfelhasználóinak számát. Egy harmadik szervezet, ezúttal az Informa Telecoms & Media piackutató cég szerint a globális értelemben vett lakosság 60 százaléka rendelkezik legalább egy előfizetéssel. A növekedés - bár még koránt sem állt meg - az idei év során egészen biztosan lassabb ütemben bővül majd ez a szegmens 2008-hoz képest.

A mobilelőfizetések elterjedésében kulcsszerepet játszik a mobilinternet terjedése. Ez aztán olyan speciális helyzeteket teremtett - például a fejlődő országokban - ,hogy sokan életükben először mobiltelefonon keresztül találkoznak a világhálóval, sőt, talán a mobilt is először netezésre használták. Az Informa 415 millióra teszi a mobilinternet-felhasználók számát. Közül 320 millió a Magyarországon is alkalmazott UMTS/HSDPA-technológiát alkalmazza, míg további közel 100 millió a CDMA EV-DO-megoldással csatlakozik a világhálóra. A világon összesen 258 harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltató közül lehet választani, több mint 100 országban.

A GSA (Global mobile Suppliers Association - globális mobileszköz-beszállítók szövetsége) adatai alapján ezernél is több HSDPA-t támogató eszköz áll rendelkezésre a szélessávú, vezeték nélküli mobilinternetezéshez, ennek több mint 10 százaléka támogatja a gyors feltöltést biztosító HSUPA-t, további 50 százalék pedig legalább 3,6 Mbps sebességgel képes letölteni az internetről. Az 1000 HSDPA-t támogató eszköz között 420 mobiltelefon, 130 PC-s adatkártya, 210 laptop és több mint 100 különféle USB-s modem található.