Beszélni már alig fogunk a jövő mobilhálózatán

Vágólapra másolva!
Egy-két éven belül bárkinek olyan gyors letöltésre képes mobiltelefon lehet a zsebében, mint amelyet jelenleg legjobb otthoni vezetékes kapcsolat biztosít. Ennek megfelelően a jövőben a zsebben hurcolt készülékeken beszélgetés helyett közösségi oldalakon lógunk majd a legtöbbet - jósolja a Nokia Siemens Networks, amely Budapesten is bemutatta a következő generációs LTE-technológiát.
Vágólapra másolva!

Akár 173 megabit/másodperces, azaz szekundumonként több mint húsz megabájtos letöltési sebesség: ennyire képes a finn mobilgyártó hálózati eszközöket gyártó vállalatának legújabb generációs, Long Term Evolution (röviden LTE) technológiája, amit a Nokia Siemens Networks egy roadshow keretében mutatott be budapesti fejlesztőközpontjában. A puszta számadat már elég ahhoz, hogy az ember felkapja rá a fejét, és elképzelje, milyen félelmetesen gyors internetezést tesz lehetővé mindez, de az LTE nem egyszerűen csak gyorsabb.

A cég munkatársai két óriási, kamerával kiegészített érintőképernyős számítógépen mutatták be, miben lesz nagyon más az új mobilnet, mint az eddigi. A két készüléket a közöttük található, szekrény méretű berendezés, tulajdonképpen egy LTE-s kiszolgálóegység és bázisállomás segítségével kötötték össze, mint két óriási mobiltelefont.

Leginkább mobilnetezni fogunk

A bemutató egyik leglátványosabb eleme az volt, amikor a két "telefon" képernyőjén egyszerre jelent meg ugyanaz az ábra, amire a cég munkatársai egy időben rajzolgattak. A dolgot lehetett még fokozni: a két készülék között egy barátságos asztalitenisz-mérkőzés is lezajlott a Nintendo Wii-ről ismert 3D-s játékprogramban, de nem nehéz elképzelni, hogy a mobilos kapcsolat két végén lógó játékosok mondjuk egy lövöldözős játékban harcoljanak egymással, vagy egy MMORPG élethű fantáziavilágában kalandozzanak.

Ugyan az adatok átviteléhez nem kellett kihasználni a teljes rendelkezésre álló sávszélességet - HD-videózáshoz például már 10 megabites kapcsolat is elég volt -, azt már csak az új megoldás csökkentett késleltetése teszi lehetővé, hogy a játék, vagy a közös dokumentumon végzett munka egyáltalán nem szaggat vagy késik, ami a jelenlegi technológiák esetében még fennálhat. Az LTE mögött álló technológia garantálja, hogy a szupergyors kommunikáció során csupán minimális mennyiségű az adatátvitel csúszása, így a legkorszerűbb webes alkalmazásokat is gond nélkül használni lehet a segítségével - amire a mostani mobilnet még nem képes ilyen megbízhatóan.

Forrás: [origo]
Közös munka a mobilweben: nem csak gyors, stabil is a kapcsolat

A cég előrejelzései szerint öt éven belül háromszázszorosára nő a mobiltelefonon keresztül forgalmazott adatmennyiség annak köszönhetően, hogy ötmilliárd mobiltelefon-tulajdonos lesz a világban, akik 90 százalékban már nem telefonálni, hanem internetezni fognak a telefonjaikon. Ez az arány jelenleg még csak 25 százalék.

Fájlcserélőkkel már nem is számolnak

Ugyan a jövő kedvenc húzó alkalmazásait még szinte lehetetlen megjósolni, a Nokia Siemens Networks szerint a legnagyobb forgalmat a közösségi oldalak bonyolítják majd. "Az emberek már most minden nap hárommilliárd percet töltenek azzal, hogy képeket töltenek fel a Facebookra, vagy megüzenik egymásnak, hogy mit reggeliztek. Elképesztő, nem?" - nevette el magát a bemutatón Said Barrahil, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezetője.

Forrás: [origo]
Most csak 10 megahertzen, 86 megabites sávszélességgel ment

A cég előrejelzései szerint 2015-ben az egy főre jutó mobilos adatforgalom jó kétharmadát a közösségi oldalak használata teszi majd ki, és a rangsorban jócskán elmaradva, nagyjából húsz százalékkal követi majd mobiltévé, ennek kevesebb, mint fele lesz a zeneletöltés, és csak a maradékon osztozhat majd a játék, a hagyományos letöltések, és maga a telefonbeszélgetés.

Érdekes módon a mostani hálózatokat jelentősen leterhelő fájlcserélő-forgalommal a cég már nem is számol. Said Barrahil szerint a felhasználók nem is bajlódnak majd ezzel a mobilkészülékeken, hiszen a telefon, vagy más, zsebben hordozható eszköz nem a legjobb arra, hogy ott tárolják, vagy rendezgessék a letöltött állományokat. A több tíz megabit/másodperces elérés pedig olyan sebességgel szolgálja majd ki a készülékekre a weben megosztott tartalmakat, hogy minden, ami a "felhőben", vagyis a webes tartalommegosztókon megtalálható, azonnal elérhető lesz a mobilkészülékeken - jósolja a szakember.

A kör közepén állok...

Barrahil szerint az új technológia a mobilszolgáltatók szerepét is megváltoztatja. Napjainkban a távközlési infrastruktúrát működtető szolgáltatókat gyakran emlegetik "dumb pipe"-ként, vagyis "buta csőként", arra utalva, hogy nem szolgálnak másra, csupán hozzáférést biztosítanak a netes tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz. Barrahil szerint azonban a mobilcégek kezében van néhány adu: amellett, hogy ők biztosítják a mobilitást, a felhasználók azonosítását is ők végzik, és a kezükben van számos adatkezelési funkció, nem is beszélve a számlázásról.

Forrás: [origo]
Mobilos információk a Facebookon (a képen Said Barrahi)

Mindezeket az LTE-hálózatokon egyre jobban integrálni lehet majd a meglévő webes szolgáltatásokba. A bemutatón a cég képviselői erre egy facebookos példát mutattak: az demóalkalmazás egy céltáblához hasonló, koncentrikus körökből álló térképre rendezte el a felhasználó ismerőseit, közelebb vagy távolabb helyezve őket aszerint, hogy milyen gyakran beszélnek vele telefonon.

Ha pedig valakit az elképzelt facebookozó szeretne közelebb hozni, nincs más dolga, mint rábökni az ismerőst megjelenítő ábrára, és a szoftver máris tárcsázza a számát. Az új generációs rendszerben ugyanis nincs külön hang- és adatkommunikáció: minden IP-alapú, így a hagyományos telefonos funkciót és a hozzá rendelt extra információkat is teljesen integrálni lehet a webes alkalmazásokba. Már előre látjuk, hamarosan eljön az ideje annak, hogy végleg elfelejtjük ismerőseink telefonszámát... Azt azonban maga Barrahil is elismerte: az új lehetőségekben van valami ijesztő, ami sokakat taszíthat attól, hogy használják az ilyen alkalmazásokat, mivel az eddigieknél még többet felfed belőlünk az interneten.

Az LTE-t kiszolgáló technológia, mint a bemutatón is láthattuk, már kész termék, ráadásul részben magyar termék, hiszen a fejlesztések egy részét Budapesten végezte a cég. A Nokia Siemens Networks meglévő, 3G-s bázisállomásain csupán szoftver kell frissíteni hozzá, no meg kicserélni a háttérben dolgozó berendezések egy részét. A cég munkatársai szerint 2010-ben kezdődhet meg az újfajta mobilnet tömeges kísérleti üzeme, és ekkor kerülhetnek piacra az első LTE-s készülékek, mobiltelefonok, modemek is. Ezek után pedig már csak a mobilcégektől függ, hogy mikor indítanak el ilyen szolgáltatást, de ha minden jól megy, 1-2 éven belül elfelejthetjük a jelenlegi csúcsnak számító, jelenleg 10-20 megabit/s-os sebesség körül járó HSDPA-t.