Az Intel is beszáll a százdolláros laptopba

Vágólapra másolva!
A filléres gépekbe egyelőre nem kerül Intel-lapka az AMD helyére, de a chipgyártó nem rivalizál többé az azokat terjesztő alapítvánnyal.
Vágólapra másolva!

Váratlan fordulat következett be a százdolláros laptop-projekt történetében azzal, hogy az Intel is csatlakozott a Nicholas Negroponte által létrehozott One Laptop Per Child (OLPC) nevet viselő alapítvány kuratóriumához - adta hírül a BBC. Az alapító májusban még elítélte a lapkagyártót, mondván, a cég "szégyellhetné magát", amiért saját olcsó modelljét, a Classmate PC-t nyomott áron kínálja a fejlődő országoknak.

Kompatibilisek lesznek

A strapabíró gép nagyjából kétszer annyiba kerül, viszont nagyobb teljesítményű, mint a Negropontéék által tervezett XO, vagyis a százdolláros laptop. Az Intel lépése azért is volt váratlan, mert az OLPC-ben ott ül legnagyobb riválisa, az AMD, amelynek processzora a gépeket működteti.

Forrás: [origo]
A Classmate és az XO: mostantól jó barátok

Arról egyelőre nincs szó, hogy az olcsó noteszgépekben lecserélnék a CPU-t, de az XO-kat kiszolgáló szervereket az amerikai cég lapkáival szállítják majd, és ha teljes váltásra nem is kerül sor, elképzelhető, hogy az alapítvány inteles modelleket is felvesz majd a kínálatba - derül ki az OLPC illetékeseinek nyilatkozatából.

Az alapítvány kuratóriumában az AMD mellett még tíz másik nagyvállalat képviselői ülnek, és többek közt a Google és a Red Hat is tagja a koalíciónak - és a hardverről ők döntenek. Az Intel csatlakozása azt is jelenti, hogy a százdolláros laptop és a Classmate PC idővel kompatibilis lesz egymással, ami megkönnyíti majd az olcsó platformokra fejlesztő cégek dolgát.

Érdeklődés van

Az OLPC programjában részt vevő országok 250 ezer darabos tételben rendelhetik meg az olcsó gépet, amelynek előállítása 176 dollárba kerül - ezt azonban szeretnék az eredeti terveknek megfelelően száz dollárra leszorítani. Az Intel modellje 200 dollárnál is drágább, és a cég közleménye szerint eddig hozzájuk is több ezer darabra érkezett rendelés.