Elkészült az otthoni Windows szerver

Vágólapra másolva!
Elkészült a Windows legújabb, speciális verziója: a Home Server-változatot kifejezetten otthonokba szánt, a lakásban lévő PC-kről elérhető adattároló eszközökre képzelik el.
Vágólapra másolva!

A fejlesztés befejezését a szoftver fejlesztőinek blogján jelentették be, a szoftver terjesztését most fogják megkezdeni. A Windows Home Server egy olyan speciális operációs rendszer lesz, amelyet nem a végfelhasználók, hanem gyártó partnerei számára értékesít majd a Microsoft.

A Home Server alkalmazást nagy adattároló kapacitású otthoni adattárolókon fogják alkalmazni. Ezek javarészt olyan, dizájnos külsejű eszközök, amelyek gyakorlatilag egy minimálfunkciós monitort, egeret vagy billentyűzetet sem igénylő PC-nek tekinthetők, melyek a winchesterek mellett hálózati és USB-csatlakozókat tartalmaznak.

Az újfajta masinákat jókora - típustól és ártól függően 500-6000 gigabájtos - kapacitású merevlemezekkel felszerelve lehet majd megvenni, így a felhasználók akár az összes meglévő kép-, zene- és videofájljukat, dokumentumaikat és egyéb adataikat elmenthetik rájuk. Ezeket az otthoni vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül bármikor, bármelyik PC-ről el tudják érni, emellett automatikusan biztonsági másolatokat képesek készíteni az otthoni konfigurációk merevlemezeiről.

A Home Servereket úgy is be lehet majd állítani, hogy a tulajdonos akár az interneten át - egy webes kezelőfelületen keresztül - is hozzáférhessen otthoni adataihoz vagy új fájlokat töltsön a masinára. A Windows Server otthoni felhasználók számára interpretált változatát futtató első eszközök az ősszel kerülnek majd a boltokba, jelenleg hat gyártó - többek közt a Fujitsu Siemens, a HP és a LaCie - tervezi ezek piacra dobását. Emellett a szoftver 120 napig használható próbaverzióját bárki letöltheti majd a cég honlapjáról, amelyet alacsony rendszerigénye révén akár egy régi, garázsban kallódó PC-re is lehet majd telepíteni.