Gyógyegér irodai patkányoknak

Vágólapra másolva!
Gyógytornász segítségével néztünk utána annak, valóban segít-e kímélni a csuklót és a kézfej ízületeit a Microsoft extra egészséges ergonómiájú vezeték nélküli egere.
Vágólapra másolva!

A számítógép mellett végzett munka egyik velejárója, hogy az ember naponta sok órán át tologatja és nyomkodja az egeret. Ez persze alaposan igénybe veszi a csuklót és a kézfejet, ami például ínhüvelygyulladást is okozhat, ami egyébként az egyik leggyakrabban előforduló betegség, ami a PC-használattal összefüggésbe hozható.

A hazai boltokban egy rakás kényelmes ergonómiájú egérrel találkozhatunk, ezek közül azonban a Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 rendelkezik a legkevésbé hétköznapi formatervvel. Ezt a perifériát ugyanis úgy alakították ki, mintha hogy gombjait, és tekerőjét nem a szokásos módon - vízszintesen -, hanem a kézfejet kissé jobbra döntve lehet megragadni: tervezői szerint ez a póz kíméli leginkább a kezet.

Forrás: [origo]
Balra egy hagyományos, jobbra a "gyógyegér"

Elsőre túl magas

Kölcsönkértünk egy példányt a szoftveróriástól, hogy a gyakorlatban is megbizonyosodjunk arról, a szokatlan forma tényleg beválik-e a mindennapi használat során: a tesztelésbe a két újságírónk mellett fotós-képszerkesztő kollégáinkat is bevontuk.

Telepítés gyerekjáték volt, de egy egértől 2007-ben ez már el is várható. A dobozán álló hangzatos szlogenek ellenére a 6000-es Laser Mouse első fogásra bizony nem a világ legkényelmesebb egere. Nagyon is szokatlan, elsőre olyan érzés használni, mintha egy hatalmas krumplit markolva próbálnánk a kurzort irányítani, a görgő pedig már-már nyálkaszerűen puha, extraként viszont jobbra és balra is mozgatható.

Az eszköz baloldalán a szokásos két gomb kapott helyet, ezekhez a mellékelt szoftverrel gyakorlatilag bármilyen funkciót hozzá lehet rendelni (mi a böngésző előre-hátra mozgását választottuk), emellett a görgőt be is lehet nyomni, amelynek hatására a megnyitott szoftverek listája jelenik meg, melyek közt görgetve lehet váltogatni. Az alapcsomag részét képezi még két ceruzaelem, az egér ugyanis vezeték nélküli kivitelű, az akkumulátor töltésére használható dokkoló azonban nem jár hozzá - bár a gyártó mentségére legyen mondta, a tesztelés hetei alatt sem fogyott ki a szufla a mellékelt áramforrásokból.

Az első munkaórák során tesztelőnk folyamatosan kereste tenyerével az optimális fogást a "gyógyegér"-en, a második nap után azonban már nem volt szokatlan - bár be kell valljuk, a teszt végén a hagyományos típusra való visszaállás sem okozott traumát.

Forrás: [origo]
Jobbra dől

A fotósok nem szerették, a gyógytornász igen

Egyáltalán nem nyerte meg viszont a lézegeré fotósunk és képszerkesztőnk tetszését: lehetséges, hogy a Photoshopban nehéz volt pontosan célozni a szokatlan kéztartással, két kollégánk egyöntetűen úgy vallott, számára kényelmesebb a fekvő tenyérrel, hagyományos módon használható egér.

Mivel kíváncsiak voltunk egy szakértő véleményére, ezért az egeret elküldtük kipróbálásra két hétre egy gyógytornásznak is. Ballai Éva elmondta, az egér használatához a kisujj felé ferdén hajlított pózban kell tartani a kezet, ami azért jó, mert ebben a helyzetben a leghatékonyabb az ujjakra ható izmok működése. Ilyen csuklóízületi helyzetben tud a kéz a leginkább megfelelni a feladatának, a fogásnak - különösen akkor, ha az alkar szinte teljesen ráfekszik az asztalra.

Az egér formájából adódó emelt, és elfordított helyzet a kézen a kéztőcsontok által képzett alagutat mélyíti, s a magas kialakítás miatt a csukló ezen része nem nyomódik az asztalhoz. Ez az itt haladó inakat, idegeket védi a komoly csuklóproblémákat okozható irritációtól. Ennek köszönhetően a 6000-es Laser Mouse valószínűleg csökkenti az ún. "kéztői alagút-szindróma" kialakulását, amit tenyér és az ujjak tenyéri oldali zsibbadása, a kéz gyengesége és általában erős, különösen éjszaka fokozódó karfájdalom jellemez. A gombok közeli elhelyezkedése folytán a mutató- és középső ujjak közel kerülnek egymáshoz, ami jóval természetesebb tartást eredményez, mint a régi egerekre jellemző, szétterpesztett ujjakat létrehozó pozíció - magyarázta a szakember.

Ballai Éva szerint - mint minden szokatlan felépítésű szerkezethez -, a "gyógyegérhez" is hozzá kell szoknia a felhasználónak, ezért lehetséges, hogy az első órák során az új eszköz kényelmetlennek tűnik majd, a megszokást követően azonban már a hagyományos periféria lenne kényelmetlen. A gyógytornász két negatívumot emelt ki a Laser Mouse 6000-essel szemben: egyrészt azt találta problémásnak, hogy vezeték nélküli kivitele miatt az eszköz kissé súlyos, ami a csukló és az ujjak számára hátrányos. A másik baj, hogy asszimetrikus felépítése révén balkezesek nem tudják használni azt a modellt.

Forrás: [origo]

Csodaegér nélkül mit lehet tenni?

Kifaggattuk a gyógytornászt arról is, miként lehet speciális perifériák nélkül védekezni a PC-használat káros hatásaitól. Mint megtudtuk, az állandó, monoton ujjmozgások, ismétlődő mozdulatok és a terhelés hosszú távon heves fájdalmakat okozhat.

A túlerőltetés vagy helytelen terhelés krónikus ín-, és ínhüvelygyulladást eredményezhet - utóbbi egyébként a számítógéphasználattal összefüggő leggyakoribb betegség. Megelőzéséhez elengedhetetlen a helyes testtartás, és a jó minőségű, ergonómiailag helyes billentyűzet, illetve egér használata, és a rendszeres pihenés - bár teljesen biztos megelőzés így sem lehetséges, hiszen kezünk eredendően nem ilyen jellegű terhelésre lett "teremtve" - véli Ballai.

Ha az ínhüvelygyulladás mégis kialakulna, gyógyításához a kéz pihentetése, a hűtő hatású borogatások, pakolások segíthetnek, emellett a gyógyszertárakban recept nélkül kapható balzsamokkal, krémekkel is lehet enyhíteni a fájdalmat. A legmodernebb "terápia" pedig az ún. kineziotaping, amely egy speciális technikával valamilyen szinten tehermentesíti a túlterhelet izmokat, inakat.