A legjobb laptopok a CES-ről

Vágólapra másolva!
Las Vegasban a milliomos gamereknek szánt szupergép, kukoricaliszt-alapú borítással szerelt környezetbarát notebook és  fényes felületű divatlaptop mellett néhány újabb olcsó modellt is bemutattak, az iparágat forradalmasító újdonság azonban az idén sem érkezett.
Vágólapra másolva!

Pazar luxusgép játékmániásoknak

Forrás: [origo]

A kifejezetten gamereknek szánt erős, dizájnos PC-iről ismert - a Dell tulajdonában lévő - amerikai Alienware cég a CES-en mutatta be két új "erőművét". Az Area-51 M15X és M17X típusok 15,4 colos, illetve 17 colos képernyővel rendelkeznek, és szupergyors Intel Core 2 Duo Extreme processzor képezi szívüket. A dögös kinézetű gépet az Nvidia felsőkategóriás GeForce 8800M GTX grafikus kártyájával szerelik fel - a kisebbik változat kettő, a tizenhetes típus akár három merevlemezt is képes fogadni, a tárhellyel tehát nem lehet probléma.

Elsősorban optikai tuningnak számít, de az éjjeli játék közben még praktikusak lehetnek a világító billentyűk és a fénylő érintőfelület, melynek színét szoftverből lehet állítani a Dell XPS laptopokhoz hasonló módon.

A tizenötös modell még januárban a boltokba kerül 1500 dollárért, minden földi jóval (tehát sok memóriával, Blu-ray-meghajtóval, Full HD-s képernyővel vagy hasonlókkal) felszerelve azonban az ötezer dollárt, vagyis 866 ezer forintot is meghaladhatja.

Kukoricalaptop környezetvédőknek

Forrás: [origo]

Első ránézésre semmiben sem különbözik egy hagyományos típustól, pedig a Fujitsu BIBLO PC nevű gépének külső borítása környezetbarát. Előállításához ugyanis ötven százalékban olyan műanyagot alkalmaznak, amelyet kukoricalisztből állítanak elő petróleum helyett. Bár a gyártási költség így magasabb, a folyamat 15 százalékkal alacsonyabb széndioxid-kibocsátást eredményez. A Yahoo! Tech cikkírója szerint azért nem teljes egészében alkalmazzák a gépváz gyártásához, mert a kukoricaliszt-alapú műanyag egyelőre nem eléggé merev, és tűzállósága sem megfelelő.

A szerző a helyszínen is megtapogatta a Japánban már kapható gépet, benyomásai szerint a masina tapintása ugyanolyan, mint a hagyományos laptopoké. Ugyanakkor a bioműanyag váz a néhány hónap alatt lebomlik - bár a notebook többi komponense továbbra is veszélyes hulladéknak számít.

Laptop igényes filmmániákusoknak

Az amerikai gyártó egyelőre még csak prototípust mutatott be moziőrült felhasználóknak szánt laptopjából. A CES-en kiállított eszköz érdekessége, hogy nem egy szokványos, hanem a házimozis tévéknél is elterjedt 16:9-es képarányú, 16 colos LCD-t építettek a masinába. Noha a noteszgépek körében manapság már rendkívül elterjedtek a szélesvásznú képernyők, ezek oldalaránya többnyire 16:10-es, így a mozifilmek lejátszásakor kisebb lesz a felül és alul látható fekete csík. Egy átlagos felhasználót mindez valószínűleg még mindig nem hat meg, de az már meggyőzőbb, hogy a beépített monitor Full HD, vagyis 1920x1080 pixeles felbontású, azaz tökéletesen képes megjeleníteni akár Blu-ray-filmeket is.

Megalomán noteszek extrém felszereltséggel

Ugyancsak a tajvani gyártó mutatta be multimédiás felhasználásra szánt M50 és M70 jelzésű laptopjait, melyek érdekessége, hogy a Hitachi új, 500 gigabájtos merevlemezéből két-két darabot is beléjük lehet szerelni, így az elérhető tárhely elérheti az 1 terabájtot.

A mobilitásra vágyó gamereket célozza az Asus másik újdonsága, a G70-es laptop, amely nem kevesebb, mint 8 gigabájt memóriával szállítanak majd, ráadásul izmos Nvidia GeForce 8700M GT grafikus kártyából két darabot is szerelnek a gépbe, hogy az maradéktalanul képes legyen kiszolgálni az egyre nagyobb gépigényű új játékokat. Az 1900x1200 pixeles képernyő és a mélysugárzós beépített hangfalak mellett a két darab beépíthető winchester jelent még extrákat a várhatóan borsos árú gépen.

Szuperfényes divatnotebook a Lenovótól

Forrás: [origo]

Ahogy korábban az IBM, úgy a Lenovo üzleti felhasználókat célzó notebookjai sem extravagáns külsejükről voltak híresek. Azonban a napokban a cég bejelentette, hogy Idea márkanéven otthoni felhasználóknak szánt termékekkel is megjelenik: ezek első darabja az IdeaPad U110-es. Ez a gép egy szubnotebook, amely szakít a hagyományokkal, a CNet szerzője szerint kifejezetten szexi darab. Mivel képernyője csupán 1,1 colos, méretei is kompaktak, a mérlegen pedig csupán egy kilót nyom. Intel Core 2 Duo processzor kisfogyasztású változatával, 2 gigabájt memóriával szerelik, tárhelyéül 160 gigabájtos winchester, vagy az ínyenceknek szánt 64 gigás flashmeghajtó szolgál, üzemideje akár 8 óra is lehet. Windows Vista operációs rendszerrel és arcdetektálós webkamerával, és az elmaradhatatlan ujjlenyomat-olvasóval lehet majd megvenni áprilistól, az USA-ban nettó 300 ezer forintnak megfelelő nettó áron.

Új verzió készül az olcsó laptopból

Forrás: [origo]

Tavaly novemberben próbáltuk ki az Asus olcsó laptopját, az Eee PC-t, amely azonban csak valamikor az idén érkezik meg a hazai boltokba. Eközben a tajvani gyártó a CES-en már a könnyű és apró masina új verzióját jelentette be egy sajtótájékoztatón. Míg az eredeti típus csupán 7 colos képernyővel bírt, a tervezők már dolgoznak a 8 és 8,9 colos képátlójú utódokon is, melyek alapból támogatni fogják a wifinél jóval nagyobb, több kilométeres hatótávolságot kínáló, de még nem túl elterjedt Wimax adatátviteli szabványt is. Emellett tervezik egy asztali PC-s alváltozat kiadását is a gépből.

Már készül az Intel új olcsó laptopja is

Az utóbbi napokban a sajtóhírek rendszeres szereplője a százdolláros projekt alapítója és az Intel a köztük zajló konfliktus miatt. Az OLPC-ből ugyanis a hét elején szállt ki az Intel, a projektet alapító Nicolas Negroponte szerint a cég erőszakos marketingstratégiája miatt, míg az Intel elnök-vezérigazgatója szerint ez sületlenség, azért váltak ki, mert szerintük nem csupán egyféle termék szolgálhatja a szegény országban élők PC-hez jutását.

Forrás: [origo]
Ez még a régi Classmate PC

Bár nem a CES-en, de a rendezvénnyel egy időben jelentette be az Intel, hogy már fejleszti saját olcsó noteszgépe, a Classmate PC új verzióját. A PC World beszámolója szerint az új gépben a Las Vegasban is bemutatott Silverthorne processzort fogják alkalmazni. A valószínűsíthető teljesítménybeli fölény mellett az új "suli-PC" laposabb lesz elődjénél, és hosszabb üzemidőt biztosít majd elődjénél.

Még egy olcsó kis gép

Forrás: [origo]

Január végén kezdi árulni az amerikai Wal-Mart online áruházában nettó 400 dolláros, vagyis hetvenezer forint körüli árú noteszgépét az Everex. Az olcsó asztali számítógépeiről a tengerentúlon már ismert cég új modelljén a Linux-alapokon nyugvó gOS operációs rendszer fut, amelynek fő jellegzetessége, hogy a menüjéből a Google szolgáltatásait lehet elérni, és a szokásos linuxos alkalmazások járnak hozzá Firefoxtól az OpenOffice-ig.

A Cloudbox nevű laptop az Eee PC-hez hasonlóan könnyen hordozható, mivel kicsi, és tömege még az egy kilogrammot sem éri el. Az Asus gépéhez hasonlóan 7 colos, 800x480 pixeles felbontású képernyője van, 1,2 gigahertzes Celeron processzor ketyeg benne, alapból fél gigabájt rammal és 30 gigabájtos merevlemezzel, webkamerával, kártyaolvasóval szerelik fel. Lítium-ion akkumulátoráról elvileg ötórás üzemet biztosít majd, ráadásul elhelyeznek rajta egy DVI-csatlakozót, így bármilyen monitorra egyszerűen lehet majd csatlakoztatni. Műszaki paramétereit tekintve némileg eltérő felszereltséggel (Windows XP-vel, több memóriával) ugyanezt a masinát fogja árulni a Packard Bell is Easynote XS20 néven.

Extra újdonság talán a jövő héten

Bár a fenti noteszgépek között sok érdekességet találni, egyikük sem számít eget rengető újdonságnak. A Reuters és a Bloomberg hírügynökségek beszámolói azonban valószínűsítik, hogy a jövő héten az Apple felkeveri az állóvizet egy ultrakicsi laptoppal. Gene Munster, a Piper Jaffray & Co. Bloomberg által megszólaltatott elemzője egy ázsiai hardverbeszállítótól származó fülese nyomán úgy tudja, hogy az Apple kompakt noteszgépe egy Macbooknál kisebb, 11-13 colos képernyővel szerelt masina lesz, áráról pedig csak annyit tud, hogy a kétezer dolláros MacBook Prónál kevesebbe fog kerülni. A Reuters által megkérdezett más elemzők szerint az új gép feleolyan vastag lesz, mint az Apple jelenleg kapható noteszgépei, és merevlemez helyett flashmemóriás tárhelyük van.