Három évig biztos nem lesz új Windows

Vágólapra másolva!
A Microsoft az erőteljes kritikák és az általános negatív fogadtatás ellenére mégsem ejtette a Vistát: a Windows 7 nevű utód megjelenésére még legalább három évet kell várni.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftvercég cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint rohammunkában készül, és már jövőre piacra kerülhet a Windows Vista utódja, hogy leváltsa a "bukott" operációs rendszert. A The Windows Vista Club újságírójával váltott levelezésében a Microsoft szóvivője elmondta: a Windows 7 még csak a tervezés stádiumában van, és legalább három év kell a kifejlesztéséhez.

Az utód megjelenésének hivatalos dátumát pedig még jó ideig nem is jelentik be, hiszen erre csak akkor kerülhet sor, ha már elértek egy bizonyos minőségi küszöböt. A Microsoft szóvivőjének közleménye szerint a cég továbbra is kitart a Windows Vista mellett, ami még sok innovációs lehetőséget tartogat, és eddig több mint százmillió licencet adtak el belőle.

Annak tehát, aki meg szeretné úszni a Windows Vistára való váltást, hosszú távra kell berendezkednie az XP-vel, amelynek forgalmazását idén június fejezné be a cég (igaz, ez ellen már tiltakozó akció is indult). Az XP-hez rendes szoftvertámogatás 2009 áprilisáig, kiterjesztett (biztonsági) támogatás pedig még ezt követően öt évig, 2014 áprilisáig lesz. Ha tehát nem késik sokat a Windows 7, akkor elvileg XP-vel is ki lehet húzni a 2011-re ütemezett megjelenésig. A Windows Vistához pedig most februrában érkezik az első javítócsomag (Service Pack 1).