Ballmer miatt halaszthatják a Microsoft-pert

Vágólapra másolva!
Minden létező fórumon panaszt tettek a nyílt szoftverek képviselői, miután értesültek: elhalasztották a mai napra meghirdetett tárgyalást, melyben egy kormányzati közbeszerzési eljárás fölött ítélkeztek volna a Fővárosi Bíróság. A panaszosok szerint legalábbis különös véletlen, hogy épp ma érkezik Magyarországra Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnökhöz, és a bíróságok feletti felügyeletet gyakorló Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz fordultak panaszos levelükkel a nyílt szoftverek képviselői közül néhányan, mivel egy hétfőre kitűzött pert elhalasztott a bíróság. Az államfőhöz intézett nyílt levélben megemlítik az aláírók, hogy épp ezen a napon vendégeskedik hazánkban a Microsoft vezérigazgatója.

A pernek egyébként nem résztvevője maga a Microsoft, és nem is a nyílt szoftveresek kezdeményezték az eljárást. A 2008. évre vonatkozó kormányzati szoftverbeszerzésekre kiírt - 25 milliárd forint összértékű - közbeszerzési eljárást ugyanis maga a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) támadta meg még márciusban, mivel az nem felelt meg a közbeszerzési törvény előírásainak. A Közbeszerzési Döntőbizottság és a GVH közt zajló per tárgya, hogy szabályos volt-e a versenykiírás.

A nyílt szoftveresek szerint a kiírás már ott sántított, hogy abban csak a Microsoft szoftvereinek forgalmazói indulhattak, a szabad szoftveres közösség egyetlen programja sem tudott volna nyerni. A panaszukkal az államfőhöz fordulók szerint az a tény, hogy a mára meghirdetett tárgyalást a bíró elhalasztotta, önmagában is törvénysértő, hiszen az eljárásnak sürgősséggel kell lezajlania.