2010-ig biztosan tovább él a Windows XP

Vágólapra másolva!
A Microsoft olcsó asztali gépeken is elérhetővé teszi a Windows XP-t, nem csak az egyre növekvő népszerűségű filléres laptopokon - jelentetette be a szoftvercég.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a Computex informatikai vásáron jelentette be döntését, amelynek értelmében a gyártók 2010-ig szállíthatják gépeiket Windows XP-vel. A redmondi szoftveróriás eredetileg idén júniusban szüntette volna be az XP forgalmazását, a tavalyi év végén bemutatott "filléres", vagyis hazai áron százezer forint alatti áron megvásárolható notebook-modellek "megmentették" az operációs rendszert.

"A Microsoft vásárlói és partnerei egyértelművé tették, hogy Windows-t szeretnének a Netbookjaikon és Nettopjaikon (vagyis az olcsó notesz- és asztali gépeken)" - nyilatkozta a Reutersnek Steven Guggenheimer, a vállalat saját hardveres üzletágának alelnöke. Az első ilyen hordozható modellt, az Eee PC-t bemutató Asus 2009-ig tízmillió darabot tervez eladni a készülékből, amelynek első váltzoatát még linux operációs rendszerrel hozták ki.

Érthetően azonban nagyobb a kereslet megszokott, XP-t futtató gépek iránt: a tajvani gyártó közlése szerint vásárlóik nyomására döntöttek a Windowsos változat megjelentetése mellett. Időközben a HP is beszállt a filléres modellek versenyében a korábban általunk is bemutatott OneNote típussal, amelyet az USA-ban XP-vel is lehet rendelni, a tajvani MSI pedig hivatalosan ma jelentette be saját, szintén XP-t futtató Wind nevű noteszgépét.