Csendesen torrentezik a hálózati merevlemez

Vágólapra másolva!
A digitális fényképezőgépek, kamerák elterjedésével egyszer csak iszonyatosan sok pótolhatatlan személyes adatuk lett a felhasználóknak. Szemügyre vettünk egy fejlett adattároló eszközt, egy hálózati merevlemezt, hogy megtudjuk, kényelmesebb-e mint DVD-re írni a féltett adatokat.
Vágólapra másolva!

A hálózati merevlemezek (Network Attached Storage, azaz NAS) kis fogyasztású és minimális zajszintű speciális fájlszerverek, amik a routerre csatlakoztatva az egész otthoni hálózatom elérhetővé teszik a rajtuk tárolt fájlokat. A sarokban csendesen megbúvó, könyvméretű dobozok ára hatvan-hetvenezer forint körül kezdődik - az általunk tesztelt Qnap NAS ára 66 ezer forint merevlemez nélkül - ebből egy fél terabájtos további húszezer forintot kóstál - ám sokoldalúbbak és könnyebben kezelhetőek mint a lemezes biztonsági mentések. A jobb típusok nem csupán az adatokat őrzik, de letöltik az esti filmet, hallgatnivalóval látják el a házi médiaszervert vagy képeket szolgáltatnak a családi fotónézegetéshez is.

Adattár egy könyvnyi helyen

A fenti hasznos funkciókat egy Qnap Turbo Station 109 Pro-val próbáltuk ki. Mivel ezt a hálózati merevlemezt a gyártó nem csupán otthoni felhasználásra szánta, hanem kisvállalkozásoknak és közepes irodáknak is ajánlja, tele van érdekes extra funkciókkal. A gépet egy viszonylag komoly teljesítményű 500 megahertzes Marvell chip hajtja, ez az egy lapkán található az összes NAS által kínált szolgáltatásért. Nem is a processzor teljesítménye az, amiből az átlagos felhasználó kifuthat, hanem a memória. A TS-109 ebből 128 megabájtot tartalmaz, ebből három-négy torrent egyidejű töltésével telíteni is lehet, ezért készülék utódja, a TS-109 Pro II már ennek a duplájával érkezik. Hálózati merevlemez vásárlása előtt tehát érdemes elgondolkodni pontosan azon, mire szeretnénk használni a készüléket; az egyes alkalmazások körülbelüli memóriaigényéről a gyártó is tájékoztat, így a vásárlás előtti tájékozódás szerencsére nem nehéz.

A nálunk járt tesztpéldányban egy 500 gigabájos lemez dolgozott, ám a típus nyugodtan kezeli az egy terabájtos diszkeket is. Ha a belső lemez 1000 gigabájtja nem lenne elég, a készülék eSATA kapujára egy másik 1 terás meghajtót rá lehet kötni. Ennyi tárhelyre 425 DVD teljes tartalmát, nagyjából húszezer albumnyi mp3-at, 6600 lemeznyi, veszteségmentesen tömörített zenét vagy több teljes élet összes családi fotóját is fel lehet zsúfolni. Emellett a Turbo Station bővíthető hagyományos USB-s külső lemezekkel is, ha a sebesség nem igazán fontos. A készülék három USB-portja nem csupán lemezeket tud fogadni, arra is képes, hogy a rádugott nyomtatót megossza az azonos hálózaton található egyéb számítógépekkel, megspórolva így a nyomtatószervert.

Megosztott zenék bárhonnan

A NAS legjobb funkcióját azonban nem a gyors lemezekben vagy a megosztott nyomtatóban véltük felfedezni, hanem a beépített médiaszerverben. A hálózati merevlemez megfelelő könyvtárába felmásolt anyagok azonnal megjelennek a hálózaton található okosabb médialejátszók könyvtáraiban. A szoftver támogatja az iTunes által használt protokollt, így a programot használók úgy érik el a NAS-on tárolt zenéket, mintha az saját gépükön lenne. A DAAP szerver mellette egy UPnP-t használó program is, amely az egyéb médialejátszókra és konzolokra képes eljuttatni a hálózati lemezen tárolt filmeket, zenéket és képeket. Tesztünk során a megosztás funkció remekül teljesített, bár beállításával voltak apróbb problémáink, az ékezetes fájlnevekkel csak lassan többszöri próbálkozás után tudtuk megbarátkoztatni a szoftvert.

Torrentezés zen módra

Fotó: Virágvölgyi István [origo]A Turbo Station 109 másik előnye a beépített letöltőkliens, ami webes fájlokat, FTP tárhelyekre feltöltött anyagokat és torrenteket is le tud szedni. A letöltési feladatokat két felületen lehet eljuttatni a berendezéshez. Egyrészt a NAS webes felületén található közepesen okos alkalmazásban lehet feltölteni torrent fájlokat, illetve megadni letöltési linkeket, másrészt a windowsos felhasználók telepíthetik a Qget névre hallgató okos alkalmazást is. Utóbbival hálózati merevlemezüket sima kliensként használhatják, nyomon követve pontosan mennyi idő van a következő film, zene vagy épp Linux lemezkép leérkezéséig.

Egészen más az élmény, ha az ember csak a webes felületét használja a NAS-nak. Ekkor a letöltések más idősíkba kerülnek át. Nem lesz többé 57 vagy éppen 98 százalékon álló anyag, nem érnek el a felhasználóhoz olyan felesleges infomációk, hogy milyen sebességgel töltődik éppen az esti film vagy mennyi van még hátra a feladatból. A webes felületen nézve három kategória létezik csupán: amik még töltődnek, amik lejöttek és a szüneteltetett feladatok. Rendkívül nyugodt dolog így töltögetni, arról nem is beszélve, hogy az éjszakára otthagyott NAS lényegesen halkabb, mint egy letöltésre bekapcsolva maradt számítógép, és sokkal kevesebbet is fogyaszt.

Biztonsági mentés gombnyomásra

Forrás: [origo]

A Qnap NAS-hoz járó biztonsági mentés készítő programot csakis vegyes érzésekkel lehet birtokba venni. A NetBak Replicator névre hallgató szoftver külseje a legszebb Windows 98-es időket idézi, pedig a névjegye szerint 2006-ban frissítették. Csúnyasága ellenére a Replicator jól végzi a dolgát, megbízhatóan felmásolja a kijelölt adatokat a hálózati meghajtóra, sőt még időzíteni is lehet, hogy rendszeres biztonsági másolat készüljön a fontos fájlokról. Instabillá csupán akkor válik, ha nem észleli a NAS-t a hálózaton, ilyen alkalmakkor hajlamos kopogósra fagyni.

A mentőprogramon túl a készülékre USB-n is fel lehet varázsolni eltenni vágyott adatokat. Az eszköz elején
található portra dugott eszköz tartalmát az alatta található gyorsmásolás gomb megnyomásával rögtön elkezdi átmásolni a NAS merevlemezére.

Lassúcska webszerver, menük labirintusa

Annak, hogy mégsem voltunk teljesen elégedettek a Qnap TP109-essel, főleg az eszköz webes teljesítménye az oka. A webes adminisztrációs felület csak a rendkívül profi és rejtvényfejtésben is erős felhasználóknak ajánlott, hiszen menüiben könnyedén el lehet tévedni. Ráadásul a tervezők különösen rejtélyes, a kapcsolási rajzok ábráihoz hasonlatos ikonkkal látták el az eszköz beállítására szolgáló oldalt, így még csak az ismerős formák sem segítik az eligazodást. A Windows rendszeren lévő felhasználók a funkciók egy részét elérik a NAS-hoz járó kulturált felületű Qnap Finder szoftverből is, és még a Macet használók is kapnak egy butább kliensprogramot, ám Linuxhoz semmilyen beállítóprogram nem jár. A felhasználói kézikönyv forgatásával persze az összes felmerülő probléma megoldható, de az adminisztrációs részre még bőven van mit javítania a Qnapnak.

Forrás: [origo]
Kriptikus ikonok

Hasonlóan lelombozó a hálózati meghajtóba épített web- és adatbázisszerver teljesítménye. A gyártó által telepített Joomla! tartalomkezelő rendszert egy egyszerű Wordpress blogmotorra cseréltük, ám a NAS ezt is igen lassan szolgálta ki. Már a motor telepítése is nyögvenyelősen ment, a normális esetben pár másodperces folyamat hosszú percekre nyúlt, később pedig az oldalak letöltése hozott szélessáv előtti élményt. Dinamikus weboldalaktól tehát nem szabad sokat várni az eszközön, talán valami egyszerűbb üzenőfal futtatására alkalmas lehet, statikus fájlokat, például egy cég dokumentumgyűjteményét, viszont gyorsan szolgál ki.

Mire jó a Turbo Station?

Bár Turbo Station 109 nem igazán győzött meg arról, hogy egy kisvállalkozásnak erre a hálózati merevlemezre lenne szüksége, hiszen adatarchiválási célra vannak több beépített lemezt fogadó típusok. Azonban egy otthoni médiaszerver kiszolgálására vagy csendes torrentezésre tökéletes megoldás lehet egy ilyen készülék. Az az előnye mindenképpen megvan, hogy a letöltögetés miatt kiszálló jogvédő szervek könnnyebben tudják elvinni, mint egy valódi fájlszervert. És mivel igen halk, még csak kínos csend sem marad utána.