XP-vel drágább a Dell PC, mint Vistával

Vágólapra másolva!
A Dell akár ötven dolláros pluszpénzt is kér azért, hogy Windows Vista helyett XP-vel adja a gépeit. Már amelyiket lehet azzal kérni egyáltalán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai számítógépgyártó nemrégiben tette közzé a Windows XP "nyugdíjba vonulásával" aktualizált árait, és a vásárlók nagy megdöbbenésére a Windows XP-vel drágábban kínálja gépeit, mint Vistával. A cég ugyanis plusz ötven dollárt számol fel korosodó operációs rendszerre való downgrade-elésért - és nem kizárt, hogy több más gyártó is hasonló módon tartja majd kínálatában a korábbi Windowst.

Az XP-re ráadásul csak a Windows Vista Business vagy Ultimate verziójával előtelepített gépeken lehet visszaállni, mivel a Microsoft csupán ezekhez kínálja a downgrade lehetőséget. A vásárló így egy Windows Vistát vásárol meg, aminek a helyébe a downgrade-licences XP (annak is Professional változata) kerül, de a géphez járnak a vistás rendszerlemezek is.

A Dell kínálatában nem is lehet minden gépet XP-vel kérni: a cég csak az olcsóbb Vostro-sorozatot és az XPS-modelleket kínálja Windows XP-opcióval, a legnépszerűbb Inspiron-modelleket nem. A Microsoft június 30-cal szünteti be a XP forgalmazását, amelyet ezen túl PC-re csak downgrade-licenccel lehet majd megvásárolni, illetve egyes netbookokat és nettopokat (vagyis takarékos hordozható és asztali gépeket) kínálnak majd vele.