Nem vált Vistára az Intel

Vágólapra másolva!
Az Intel cég nem állítja át számítógépparkját a legújabb Windowsra, inkább türelmesen vár. A processzorgyártó nyolcvanezer alkalmazottja a továbbiakban is XP-t fog használni -  adta hírül a New York Times BITS blogja.
Vágólapra másolva!

A két vállalat nevének összevonásával Wintelnek is emlegetett duó egysége megbomlani látszik, mert az Intel elemzői szerint nem kifizetődő a legújabb Windows operációs rendszerre átállítani a vállalat számítógépeit. Az Intel szóvivője szerint néhány részleget átállítottak Vistára, de a vállalat minden egységét érintő tesztre nem került sor.

A neve elhallgatását kérő forrás szerint a Vista elvetését hosszas belső latolgatás előzte meg. "Nem arról van szó, hogy az Intel dobná a Microsoftot" - magyarázta az ismeretlen Intel-alkalmazott a helyzetet - "csupán nincsenek olyan kényszerítő okok, amik miatt váltani kellene."

Nem a chipgyártó az egyetlen vállalat, amelyik várakozó álláspontra helyezkedett a legújabb Windows-variánssal kapcsolatban. Bár az üzleti vásárlók már másfél éve hozzájuthatnak a Vistához, igen csekély volt az érdeklődés a rendszer iránt. David Smith, a Gartner elemzője szerint a nagyvállalatok részéről megszokott, hogy csak kiforrott megoldásokat vesznek át, és kiadás után akár egy évet is várnak, hogy a kiadás után kiderülő hibákkal ne kelljen küszködniük. Azonban a szokatlan jelenség, hogy másfél év után sem kezdődött meg a legfrissebb Windowsra történő migráció. A szintén Gartneres Michael Silver szerint több nagyvállalat döntött úgy, hogy teljesen kihagyja a Vistát, hogy ne kelljen egy gazdasági válság alatt gépparkot frissítenie az operációs rendszer kedvvéért.

A nagy cégek tartózkodása ellenére a Microsoft adatai szerint 140 millió telepített Vista található a világban. Igaz ezeket többnyire magászemélyek és kisvállalkozások futtatják, akik a géppel együtt szerezték be az operációs rendszert. A következő Windowsra váróknak legalább a 2010-es év elejéig kell türelmesnek lenniük, ekkor jelenik meg a Windows 7.