Fogyóban vannak a Windows-felhasználók

Vágólapra másolva!
Egy amerikai elemzőcég szerint előfordulhat, hogy tízből egy netező hamarosan nem a Microsoft operációs rendszerét használja majd.
Vágólapra másolva!

A Net Applications által publikált adatok szerint egyre kevesebb internetező használ Windowst, a második helyre pedig nem más jött fel, mint az Apple OS X: vagyis a statisztikákra leginkább a szaporodó macesek tábora van hatással. Az elemzőcég néhány nagy forgalmú webolalon figyeli, hogy a felhasználók milyen operációs rendszerrel látogatják azokat (amire a legtöbb webes statisztikát készítő alkalmazás képes). A szájtok a Net Applications szerint reprezentatívak a teljes amerikai népességre, és átlagosan havi 160 millió internetezőről árulkodnak.

Az elemzőcég szerint júniusban a Mac OS X operációs rendszer rekordot állított be 7,94 százalékos részesedéssel, a különféle Linux-rendszerek pedig 0,8 százalékon állnak. Ami figyelemre méltó, hogy míg ezek részesedése kis mértékben növekedett, addig a Windows 90,89 százalékos piaci részesedése hamarosan tovább zsugorodik majd. A Net Applications szerint a Microsoft operációs rendszerének felhasználói tábora egy hónap alatt 91,31 százalékról esett vissza a mostani szintre, és az elmúlt két hétben lassú, de biztos csökkenést mutat.

A cég szerint év végére 90 százalék alá esik majd az amerikai windowsozók aránya. Jegyezzük meg azonban: az Egyesült Államokban mindig is nagyobb népszerűségnek örvendett az Apple, mint Európában, és ott jóval olcsóbbak is a masinák, mint nálunk, így az alma-logóval ellátott gépek könnyedén csökkentik a Windows-felhasználók táborát.